Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvéd-egészségügyi szolgálat egykori vezetőjére emlékeztek

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a központ felvétele |  2022. szeptember 19. 11:18

Az MH Egészségügyi Központ Kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetének vezető állománya virágot helyezett el Merényi Scholtz Gusztáv orvos altábornagy mellszobránál, a kecskeméti Repülőorvosi épületrész aulájában, születésének 127. évfordulója alkalmából.

Dr. Merényi Scholtz Gusztáv Kassán, 1895. szeptember 18-án született, majd Pozsonyban végezte középfokú tanulmányait. Orvosi diplomáját a Budapesti Tudományegyetemen szerezte meg 1920-ban, honvédségi ösztöndíjjal.

Az első világháború után először az Új Szent János Kórházban dolgozott, majd a berlini poliklinikán folytatta gyakorlati éveit, belgyógyászként. 1936-tól a magyar légierő vezető orvosaként, a katonai repülés orvosi kérdéseivel foglalkozott. 1938-ban megszervezte és megépítette – a Műszaki Egyetem Aerodinamikai Intézetének együttműködésével – az első magassági kísérleti állomást (barokamrát), ahol a nagy magasságban bekövetkező dekompresszió és oxigénhiányos állapot kérdéseit vizsgálta. 1942-ben egyetemi magántanárrá habilitálták, repülésélettanból a szegedi és kolozsvári egyetemeken tartott előadásokat. Publikációi a légi betegségekről (Aviatica, 1930), A repülés fiziológiája (Bp., 1931), A repülés fontosabb élettani kérdései (Orvosképzés, 1935) témakörökben jelentek meg.

A második világháború alatt orvos alezredesként a magyar királyi légierő egészségügyi szolgálatának főnöke volt, a repülés élettani hatásaival, a hirtelen cselekvőképtelenség kockázatával foglalkozott. A háborút követően előbb a Honvéd Orvosi Kar főnöke, majd a Honvédelmi Minisztérium egészségügyi osztályának vezetője lett, orvos-vezérőrnagyi rendfokozatban. Nevéhez fűződött a Repülőorvosi Vizsgáló Intézet és az első Magyar Véradó Központ és Vérellátó Állomás megalapítása.

1950-ben alaptalanul koncepciós perbe fogták és kötél általi halálra ítélték, augusztus 19-én kivégezték. Teljes rehabilitációja csak 1990-ben történt meg, posztumusz altábornagyi rendfokozattal (a Legfelsőbb Bíróság valamennyi, ellene emelt vád alól felmentette – bűncselekmény hiányában). Dr. Merényi Scholtz Gusztáv a magyar katonai repülőorvostan életre hívásában és megszervezésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

A Trianon utáni Magyarországon eredményes szervezőmunkával a semmiből korszerű repülőegészségügyi szolgálatot teremtett.

kecskeméti_megemlékezés
Forrás: www.mhek.hu