Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Együttes sikeres éve

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. január 17. 10:10

Sikeres évet zárt 2011-ben  a Honvéd Együttes. A Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában elnyert Prima Primissima-díjról, valamint a táncszínház, a férfikar és a kisHamlet műhely tavalyi fellépéseiről Aranyos Károly ügyvezető igazgatóval és Turányi Zsuzsával, a Honvéd Együttes művészeti titkárával beszélgetett a honvedelem.hu

Prima Primissima-díjas lett 2011-ben a Honvéd Együttes a Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. „Tisztelet a tudománynak és a kultúrának"  jelmondattal, kilencedik alkalommal adták át a rangos díjat – hallhattunk rögtön a beszélgetés elején a legnagyobb tavalyi sikerről Aranyos Károlytól. Az 1949-ben alapított együttes jelenlegi ügyvezető igazgatója hozzátette: „Köszönet illeti a társulat valamennyi tagját, régi kollégákat – egykori táncosokat, énekeseket, muzsikusokat, színészeket, műszaki, gazdasági és művészeti dolgozókat, vezetőket –, akik hozzájárultak a Honvéd Együttes sikereihez az elmúlt több mint hat évtizedben." 

„Rendkívüli évet tudhatunk maguk mögött. Az együttes életében is nagy események zajlottak 2011-ben. Számunkra nehéz, intenzív, de eredményes év volt a tavalyi" – foglalta össze tömören az elmúlt esztendőt Aranyos Károly.

1595930138
Turányi Zsuzsa hozzátette: „Tavalyi nagy produkcióink sorából is kiemelkedik a Dózsa – tánckrónika Dózsa György tetteiről – című darab, a Honvéd Táncszínház és zenekara előadásában, Novák Péter címszereplésével, amelyet márciusban láthatott először a közönség a Művészetek Palotájában. Ugyancsak meghatározó műsora volt az évnek az autentikus táncműsorok sorában a Gyimes, az Élő Martin Archívum sorozat VI. része, amelyet a Honvéd Kulturális Központban mutattunk be először, szakmai közönség előtt májusban, majd hatalmas sikert aratott ősszel a Nemzeti Táncszínházban is. Európai Uniós elnökségünk alkalmából kétszer is találkozhattak külföldi vendégeink a Honvéd Együttes művészeivel. Először a Szépművészeti Múzeumban mutatkoztak be óriási sikerrel az európai védelmi miniszterek budapesti találkozója alkalmából szervezett gálaesten, majd a «búcsú» alkalmából júniusban a Tűztáncot adták elő a Clark Ádám téren felállított óriás szabadtéri színpadon."

Mint megtudtuk, a Honvéd Együttes művészei külföldön is nagy sikert arattak. Ukrajnában, Lembergben és Ungváron két előadásban a Monarchiával, a franciaországi Lyonban a táncbiennálén a Csárdás, a Kelet tangójával hét előadáson több mint nyolcezer néző előtt léptek fel. A kórus 25 tagja a németországi Weimarban adott ízelítőt tudásából, ahol Hector Berlioz Faust elkárhozása című, igen ritkán játszott művének előadásával arattak nagy sikert.

A héttagú, egy énekes szólistával Kínában turnézó Hegedős Együttes sem akármilyen sikert tudhat a magáénak. Pontosan 28 ország zenészei között lettek a legjobbak a Zhangjiajie-i Nemzetközi Népzenei Fesztiválon.

A Honvéd Férfikar képviselte az együttest és Magyarországot is a Liszt-év nemzetközi nyitánya alkalmából. A három helyszínen tartott  Krisztus-oratórium című koncerttel Pécs és Budapest mellett Bécsben is méltó módon emlékeztek a nagy zeneszerzőre és műveire. A férfikarnak 2011-ben dupla CD-je is megjelent, rajta Liszt Requiemjével és Szent Szaniszló legendájával, amelynek európai ősbemutatóját nyáron tartották Budapesten, a Szent Imre templomban.
Az együttes színészeit, szólistáit számos ünnepi műsorba, rendezvényre hívták − nemcsak szavalni, énekelni, de konferansziénak, narrátornak, műsorvezetőnek is.

A kisHamlet műhely is bemutatta novemberben önálló műsorát, Roland Schimmelpfennig Az arab éjszaka című kortárs drámáját a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában.

A Prima Primissima-díjra visszatérve azt tudakoltam Aranyos Károlytól, hogy mi lesz az elnyert elismerés sorsa. „Elsősorban a 2012-es év szakmai tevékenységének finanszírozására fordítjuk majd. Hogy pontosan mire, arról majd február végén számolok be, ha elkészülnek konkrét terveink" – mondta az igazgató.

Fotó: A szerző felvételei