Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Vezérkar főnöke az Egyesült Államokba látogatott

Szöveg: kormany.hu |  2012. február 28. 16:36

Benkő Tibor vezérezredes február 25-28. között az Egyesült Államokba látogatott. A Honvéd Vezérkar főnöke az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka meghívásának tett eleget.

Dr. Benkő Tibor részt vett a Nemzeti Gárda éves parancsnoki értekezletén az ohiói Columbusban, valamint megbeszélést folytatott a gárda parancsnokával, Deborah Ashenhurst vezérőrnagy asszonnyal.
A találkozóra meghívást kapott Ljubisa Dikovic altábornagy, a szerb haderők vezérkari főnöke is, hiszen az Ohiói Nemzeti Gárda közel húsz éve tart fenn kétoldalú partnerségi együttműködést a Magyar Honvédséggel, amelyet az utóbbi években kiterjesztett Szerbiára is. Az afganisztáni MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (MH OMLT) a gárda tagjaival közösen képezi ki és készíti fel az Afgán Nemzeti Hadsereg katonáit. A gárda emellett – a Magyar Honvédségben létrehozandó Honvédelmi és Önkéntes Védelmi Dandárokhoz hasonlóan – tartalékos katonákon alapuló szervezet. A tapasztalatok megosztása és kiértékelése szintén témája volt a háromoldalú megbeszélésnek.

A Honvéd Vezérkar főnöke a látogatáson találkozott Ohio állam ötödik kerületének képviselőjével, Bill Beagle szenátorral is.

Ezt követően Benkő Tibor Norfolkba utazott, ahol felkereste a NATO Transzformációs Parancsnokságot (ACT). Ez egyike az észak-atlanti szövetség két stratégiai parancsnokságának, amelynek fő feladata a NATO katonai transzformációjának irányítása, hozzájárulva ezzel a katonai képességek fenntartásához és fejlesztéséhez, hatékonyságuk növeléséhez. A vezérezredes az itt szolgáló magyar katonákat és családjaikat állománygyűlésen tájékoztatta a Magyar Honvédség átalakításával kapcsolatos vezetői tapasztalatokról.

A parancsnokságot jelenleg foglalkoztató stratégiai feladatokról folytatott beszélgetést – udvariassági látogatáson − Stéphane Abrial vezérezredessel, az ACT parancsnokával.

Benkő Tibor meglátogatta az Összfegyvernemi Törzstiszti Akadémiát is, majd az Egyesített Koalíciós Hadviselési Központban – az együttműködési lehetőségek megismerése mellett – külön tájékoztatót hallgatott meg az előretolt repülésirányító (JTAC) szimulációs mobil egységről. Ennek bevezetésével új és alapvetően fontos műveleti képességre tehet szert a Magyar Honvédség, hiszen a NATO-eljárásokon alapuló képességek – technikai eszközök, kiképzés, felkészülés – megszerzésének finanszírozására nemrég szavazott meg az amerikai kongresszus 13,3 millió amerikai dollár értékű támogatást hazánk számára.

A Honvéd Vezérkar főnöke látogatásának utolsó napján Washingtonban találkozott dr. Szapáry Györggyel, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével, valamint Martin E. Dempsey vezérezredessel, az Egyesült Államok Egyesített Vezérkarának elnökével. Benkő Tibor vezérezredest fogadta Michael Turner kongresszusi képviselő, a fegyveres erőkkel foglalkozó bizottság tagja, a stratégiai erők albizottságának elnöke.

(HM Sajtóiroda)