Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Vezérkar főnökének köszöntője a műszakiak napja alkalmából

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 22. 11:49

Április 21., a műszakiak napja alkalmából írt köszöntő levelet dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédségben szolgáló műszaki katonáknak. 

Tisztek! Tiszthelyettesek! Tisztesek! Honvédek!

Hölgyeim és Uraim!

A Műszakiak Napja alkalmából tisztelettel köszöntöm a nagy múltú műszaki fegyvernemhez tartozó valamennyi szakterület képviselőit, hivatásos és szerződéses katonákat valamint honvédségi dolgozókat egyaránt.

Egy olyan eseménynek állítanak emléket fegyvernemük ünnepével, amely a magyar történelem legszebb lapjaira íródott, és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc komáromi csatáját idézi fel.

Katonák, mérnökök, hajóácsok, és mesteremberek 1849. április 25-re virradó éjszaka az ellenséges tüzérség tűzében hajókból, bárkákból, a szükség és a katonai lelemény hozta eszközökből építettek hidat a Dunán és győzelemre segítették a honvédsereget. Haditettükkel történelmet írtak és örök példát állítottak utódaik elé bátorságból, önfeláldozásból, hitből és hazaszeretetből

A komáromi dicsőség óta eltelt több mint másfél évszázad alatt a műszaki katonák megannyi nagyszerű helytállás során bizonyították, hogy méltóak honvéd elődeik példájához, a legnehezebb körülmények között is lehet számítani rájuk. Szakértelmük, leleményességük, bátorságuk és áldozatvállalásuk elengedhetetlen volt nemcsak a fegyveres győzelmekhez, de számtalan esetben a természettel vívott küzdelem sikerében is.

Önök és bajtársaik kiélezett helyzetekben is igazolták rátermettségüket, szakmai hozzáértésüket és hivatásszeretetüket. Az egész ország láthatta a Magyar Honvédség helytállását az elmúlt év súlyos árvizeinek kezelésében. A műszaki katonák munkája nélkülözhetetlen hozzájárulást jelentett a bajba jutott lakosság életének, vagyoni javainak mentésében és megóvásában. Kiváló példáját adták az áldozatkészségnek és szaktudásnak korunk egyik legsúlyosabb katasztrófahelyzete, a „vörösiszap" ömlés okozta tragédia hatásainak csökkentésében, következményei felszámolásában. A Torna patakon példás gyorsasággal és szakértelemmel épített híd a fizikai segítségnyújtás mellett a reményt, a jövőbe vetett hitet adta vissza a katasztrófa sújtotta vidék lakosságának.

Tudásukat, felkészültségüket a napi kiképzésben, az ország fegyveres védelmére való felkészülésben és a békeműveleti feladatokban is igazolják.

A műszaki szakemberek fontos feladatokat betöltve vállalnak részt a Magyar Honvédség nemzetközi feladataiban, képviselik hazánkat a nemzetközi közösség műveleteiben, külföldön is bizonyítva felkészültségüket.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magas tehát a mérce, amelyet a műszaki katonák állítottak önmaguk és valamennyi velük együttműködő elé. Az elődök és az Önök által elvégzett feladatok sikerei arra kell, hogy ösztönözzék Önöket, hogy ismereteiket folyamatosan fejlesszék, legyenek képesek a kor újabb és újabb kihívásainak megfelelni. Hagyományaik szellemisége kiváló munkára, magas szintű teljesítményre kötelezi Önöket.

A Műszakiak Napja alkalomból köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a fegyvernem valamennyi szakterületén szolgálatot teljesítőknek a tisztességgel és becsülettel végzett eredményes munkáért. A feladatok, amelyek előttünk állnak kitartást, áldozatkészséget és hivatástudatot követelnek a Magyar Honvédség minden tagjától. Olyan erényeket, amelyekről Önök már korábban is tanúbizonyságot tettek. Elvárom, hogy legyenek aktív részesei közös ügyünk, a haza fegyveres védelme szolgálatának. Szakmai felkészültségüket magas szinten tartva őrizzék meg hírnevüket, felelősségteljes kötelezettségeiket a jövőben is legjobb tudásuk szerint, eredményesen teljesítsék. A mindennapok feladataiban is legyenek méltóak Komárom bátor hídépítő honvédeihez!

További munkájukhoz kívánok Önöknek sikereket, katonaszerencsét, jó erőt, egészséget, magánéletükben sok örömet és boldogságot!

Budapest, 2011. április 21.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes
Honvéd Vezérkar főnök