Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a védelmi képességek megosztása

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 22. 12:38

Az EU-tagállamok védelempolitikai igazgatóinak ülését április 20-án rendezték meg Brüsszelben. A találkozó a Külügyek Tanácsa Brüsszelben tartandó, májusi védelmi miniszteri összetételű ülését készítette elő.

A találkozót Maciej Popowski, az Európai Külügyi Szolgálat intézményi ügyekért felelős főtitkár-helyettese vezette. A védelempolitikai igazgatók ülésén első alkalommal vett részt Walter Stevens, a Válságkezelési és Tervezési Főosztály új vezetője.

A védelempolitikai igazgatók a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának lehetőségeit vizsgálták („pooling and sharing"), különös tekintettel a Katonai Bizottság és az Európai Védelmi Ügynökség által eddig végzett munkára. A gazdasági-pénzügyi válság miatt különösen fontos ez a kezdeményezés, mivel megoldást jelenthet a védelmi szférában tapasztalható költségvetési megszorításokra. Magyarország támogatja a regionális megközelítést a „pooling and sharing" területén; ennek jegyében helyi találkozókat szerveztünk. A találkozó résztvevői az EU válságkezelés tervezési és vezetési folyamatainak hatékonyabbá tételéről és az uniós harccsoportokról is egyeztettek, valamint megvitatták az EU-NATO és az EU-ENSZ kapcsolatok aktualitásait.

A találkozót követő munkaebéden a védelempolitikai igazgatók áttekintették a folyamatban lévő uniós katonai műveleteket, elsősorban az ATALANTA-t és az EUTM Somaliát; napirenden volt továbbá az EUFOR Líbia művelet tervezésének a kérdése.

(Sajtóközlemény)