Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzetközi haditengerészeti erők megtámadtak egy kalóz „anyahajót”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 22. 13:01

A nemzetközi haditengerészeti erők megtámadták a kalózok egyik „anyahajóját” Szomália északkeleti partvidékén, Hobyoban lévő bázisuktól nem messze. Szomáliai tisztviselők és helybeliek szerint a nemzetközi erők a szerda esti rajtaütésben megöltek négy embert, hat másikat megsebesítettek. A közel egyórás akcióban két helikopter is részt vett.

A tengeri rablók ugyanakkor az Arab-tengeren és az Indiai-óceánon hatalmukba kerítettek egy olasz és egy dél-koreai teherhajót. A Rosalio D’Amato nevű, hetvenezer tonnás olasz hajó Brazíliából szállított szóját Iránba, amikor az Afrika szarva körüli vizeken kalózok eltérítették. Carlo Miccio, a nápolyi székhelyű Perseveranza szállítmányozó társaság képviseletében azt mondta, kapcsolatba léptek a hajó kapitányával, a 21 fős személyzet jól van. A hajó most Szomália partjai felé tart.

Egy másik hajót, a Hanjing Tianjin nevű hetvenötezer tonnás konténerszállítót 14 dél-koreaival és 6 indonéziaival a fedélzetén ragadták el 400 kilométerre a jemeni Szokotra szigetétől keletre. A hajó vészjeleket adott le – közölte Cso Bjung Dzse dél-koreai külügyi szóvivő. Tájékoztatása szerint a térségbe tart most a Csoj Jung 4400 tonnás hadihajó, fedélzetén 200 főnyi legénységgel, hogy segítse az esetleges túszmentési műveletet.

Idén januárban dél-koreai kommandósok támadták meg a Samho Jewelry nevű hajót azt követően, hogy az a kalózok kezére került. A kibontakozott összecsapásban nyolc tengeri rabló meghalt, öt másikat őrizetbe vettek. Az akciót túlélő kalózokat Dél-Koreába szállították és most arra várnak, hogy elítéljék őket.