Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem közös ügy

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. május 19. 20:45

A magyar honvédelem napja alkalmából rendeztek ünnepséget a nyugállományú katonák, a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, valamint a katonai hagyományokat, történelmi emlékeket ápoló társadalmi szervezetek részére Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban május 19-én, szerdán.

20210519-HOAT-unnepseg 03

Köszöntőjében Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára kiemelte: a magyar büszke nép. Büszke önmagára, őseire, hazájára és katonáira is. Azokra a honvédekre, akik a szabadságharcos elődeikhez hasonlóan, elhivatottan, hűséggel szolgálják hazánkat itthon, és ha kell, külföldi missziókban egyaránt. Az államtitkár hangsúlyozta: a honvédelem napja alkalmat nyújt arra, hogy hős katonáink előtt kifejezhessük tiszteletünket, megbecsülésünket. Felhívva a figyelmet arra, hogy az örökség, amit tőlük kaptunk, örök. „Meg kell védenünk hazánkat, és meg kell teremtenünk a biztonságos jövőt” – tette hozzá.

Szabó István a megjelentek munkájának fontosságát és jelentőségét kiemelve aláhúzta: a honvédelem megújítása nem képzelhető el a magyar társadalom és a magyar emberek támogatása, valamint a fiatalok megnyerése nélkül. Ehhez a küldetéshez a nyugállományúak, a társadalmi szervezetek is hozzájárulnak és segítségük egyben záloga is napjaink honvédelmének.

20210519-HOAT-unnepseg 04

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársai - Kaszásné Bokor Gabriella, Muráti Judit és Pilinyi Attila – a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát vehették át Szabó István államtitkártól.

A rendezvény – amelyen mások mellett részt vett Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnöke; Kozmér István ezredes, az MHP megbízott személyzeti csoportfőnöke; dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságának igazgatója; és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay István Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka – a Honvéd Férfikar szólistáinak műsorával ért véget.