Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újdonságok a szolnoki RepTárban

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. május 19. 20:13

Az idei évben az egészségügyi dolgozók nyilvántartási igazolásuk felmutatásával ingyen látogathatnak el a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba. Az intézmény fél éves zárvatartást követően újdonságokkal is várja látogatóit.

20210517-reptar  (1)

Ilyen többek között, hogy a RepTár udvarán lévő spotter torony a nagy érdeklődésre való tekintettel látogathatóvá vált. A toronyból belátható a RepTár teljes területe és különleges szögből csodálhatóak meg a kiállított repülőgépek és helikopterek. Ezek száma egyébként bővült, hiszen 2020 decemberében An-2-es kétfedeles légijármű érkezett a régi repülőmúzeumból. A hazánkban csak Ancsának becézett, mai napig legnagyobb egymotoros repülőgépet, a második világháború után a legnagyobb számban gyártották.

A hangárban a MiG-21 vadászrepülőgép egyes rendszereinek működését szemléltető tablókat állítottak ki. A táblákon többek között megfigyelhető: a tüzelőanyagrendszer, a hidraulikarendszer és a levegőrendszer működése. A látványos és részletes oktatási anyagok segítségével tanulmányozni lehet az orrkúp és a repülőgép stabilizátor mozgatását is. A kiállítás anyagát képező tablókat a ’60-as évektől kezdődően, a Kilián György Repülőműszaki Főiskolán használták a műszaki tiszt- és tiszthelyettesi állomány képzésére. Az oktatási segédanyagot az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Repülő Sárkány-hajtómű Tanszéke ajánlotta fel a RepTárnak.

20210517-reptar  (3)

A múzeum egy olyan egyedülálló 3D készítési rendszerrel is gyarapodott, amely időt, helyet és teret meghaladó technológia. Ez az új generációs megoldás olyan 3D-s holografikus tartalmat hoz létre, amely páratlan digitális látványt nyújt a látogatók számára. Olyan, mintha a repülőeszköz a levegőben lebegne. További érdekesség, hogy a repülőmúzeum kutatószobával is bővült.

Az Indóházban kialakított szobában a RepTár tulajdonában lévő, felajánlásokból származó, nem kiállított, értékes hagyatékok és gyűjtemények (fotók, emlékiratok, dokumentumok, repüléstörténeti folyóiratok, könyvek, emléktárgyak) tekinthetőek meg. A múzeum élménytára elektromos rollerbérlési lehetőséggel gazdagodott. A RepTár Go egy olyan egyedülálló közlekedési módot kínál a RepTár látogatói számára, mellyel könnyedén, és gyorsan megismerhetik Szolnokot.

20210517-reptar  (2)