Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség is harcol a vízzel

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. május 18. 15:05

Több váltásban összesen mintegy 250 katona és 36 technikai eszköz vett, illetve vesz részt az árvízi védekezésben a Magyar Honvédség állományából. Természetesen bármikor érkezhet újabb felkérés is, így az egyes alakulatoknál jelenleg több mint kétezer katona és közel négyszáz technikai eszköz áll készenlétben, hogy szükség esetén bekapcsolódjon a munkálatokba.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn délután a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szállító-vontató csoportja indult el a Baranya megyei Sásdra, hogy segítsen a helyi erőknek az árvízvédelmi munkálatokban és szükség esetén közreműködjön az élet-, és vagyonmentésben, valamint a lakosság ellátásában és a szállításban. A négy katona, három terepjáró tehergépkocsival a késő délutáni órákban meg is érkezett Sásdra.

Borsos József mk. alezredes, az MH Műveleti Központ Válságkezelési Elemző és Értékelő Osztály megbízott vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: hétfőn délután újabb feladatot kaptak a kaposvári katonák. Miután két óra alatt tizenegy centimétert emelkedett a vízszint a Kapos folyón, a városi önkormányzat felkérésére – az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével – a gátak megerősítésében kellett közreműködniük a logisztikai ezred egyenruhásainak. Napközben ötvenen, sötétedés után pedig harmincheten pakolták a homokzsákokat és erősítették az átázott védvonalat. A munka befejezése után a katonák visszavonultak a laktanyába, ahol készenlétben várják az esetleges újabb feladatokat.

Egy harmadik felkérést is kapott a Magyar Honvédség hétfőn délután. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Védelmi Bizottság kérésére Gesztely településre kellett kivonulniuk a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak – tájékoztatott Borsos alezredes. Az alakulat állományából kijelölt védelmi és romeltakarító, kézimunkát végző munkacsoport két váltással este hét órakor hagyta el a laktanyát és hajnali negyed kettőkor érkezett meg a Hernád folyó partján fekvő településre. A katonákat a helyi általános iskolában szállásolták el, majd néhány óra pihenő után, reggel bekapcsolódtak a védekezési munkálatokba. Elsődleges feladatuk, hogy homokzsákokkal erősítsék meg az áradó folyót gátját.

Ugyancsak a településre érkezett a Bocskai dandár állományából kijelölt szállító-vontató munkacsoport is, akik egy PTSZ–M típusú, lánctalpas, kétéltű harcjárművet is a területre vittek. A logisztikai, valamint az egészségügyi biztosító állománnyal együtt egészen pontosan 147 debreceni katona kapcsolódott be a katasztrófavédelmi munkálatokba. Azt azonban még egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyenruhások meddig maradnak Gesztelyen.

Az Antenna Hungaria Zrt. jelzése alapján a Veszprém megyei Védelmi Bizottság kérte a honvédség segítségét a Kabhegyi közszolgálati műsorszóró állomás üzemanyag-ellátásának biztosítására. A felkérés alapján az MH 54. Légtér-ellenőrző és Radar Ezred egy terepjáró képességgel rendelkező speciális tartálykocsit biztosított kezelőszemélyzettel a feladatra. A hajmáskéri lőtéren található Malom-völgyi víztároló megerősítésére a helyszínen tartózkodó MH 5. Bocskai István Lövészdandár műszaki gépcsoportja két műszaki géppel, helyi vízügyi szakemberek irányításával vett részt a gát megerősítési feladataiban

A Magyar Honvédség alakulatainál jelenleg 2200 katona és 381 technikai eszköz áll készenlétben a további árvízi munkálatokra.

A honvédség törvényi kötelezettségéből adódóan a Magyar Köztársaság katasztrófavédelmi rendszerének részeként Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszert működtet.
Az MH erőinek katasztrófavédelmi alkalmazását a polgári erőforrások kimerülése vagy hiánya esetén a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bázisán működő Kormányzati Koordinációs Bizottság útján felterjesztve kérhetik az érintett megyei Védelmi Bizottságok. Amennyiben a Kormányzati Koordinációs Bizottság még nem működik, vagy összehívását a kialakult helyzet nem indokolja, a megyei Védelmi Bizottságok közvetlenül az MH Központi Ügyeletén keresztül is kérhetik a Magyar Honvédség segítségét. A rendkívüli időjárás következtében kialakult veszélyhelyzetek elhárításának koordinációját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi, az elsődleges beavatkozásra kijelölt szervezetek képességeit meghaladó esetben kéri a Magyar Honvédség részvételét.

Kapcsolódó írások:
Már három településen segítenek a katonák
Újabb 150 katona indult a gátakra
Már a katonák is segítenek a védekezésben

 

 

 

 

Fotó: www.sonline.hu és archív