Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős elődökre emlékeztek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 14. 12:21

A második világháborúban hősi halált halt, illetve a békében, szolgálatteljesítés közben életüket vesztett pilóták és hajózószemélyzetek emléke előtt tisztelegtek Nagyboldogasszony, a magyar katonai repülők égi oltalmazójának közelgő ünnepe alkalmával augusztus 13-án, Kecskeméten. A megemlékezést és koszorúzást a Magyar Veterán Repülők Szövetsége helyi területi szervezete és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szervezte.

Kecskemét_megemlékezés (2)

A helyőrségben állomásozó katonai alakulatok képviselői, egykori parancsnokai, idős és még aktív repülők idézték fel hős elődeik emlékét a légierő és a repülő fegyvernem közelgő ünnepe alkalmával a kecskeméti köztemetőben. A rendezvény résztvevőit Somodi Sándor nyugállományú őrnagy köszöntötte, majd Rácz Szabó Zoltán zászlós, Petőfi Sándor A honvéd című versét szavalta el. Ünnepi megemlékezésében az elhunytak emléke előtt Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok tisztelgett, majd a Kecskeméten állomásozó katonai alakulatok és a katonai repülés hagyományait ápoló nyugállományú klubok képviselői megkoszorúzták a hősi emlékhelyet. Igét hirdetett: Hankóczi Gergely alezredes, tábori lelkész.

Kecskemét_megemlékezés (7)

A második világháborúban hősi halált halt, szolgálatteljesítés közben és repülő-balesetekben életüket vesztett pilóták, hajózószemélyzetek tiszteletére rendezett főhajtáson részt vettek többek közt a hősi halált halt Me−109-es pilóta, Szeverényi Kálmán hadnagy és Villám Mihály tizedes, Me−110-es lövész hozzátartozói, valamint Buczkó Imre nyugállományú vezérőrnagy, a magyar légierő parancsnokának egykori helyettese is. Tóth Zoltán nyugállományú ezredes a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, Büki Péter nyugállományú alezredes a Budapesti Nyugállományúak Egyesülete Repülő és Légvédelmi Tagozata, Takácsné Balogh Mária nyugállományú őrnagy a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület képviseletében helyezte el a megemlékezés virágait.