Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős várvédő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. december 7. 11:18

Klapka György az 1848/49-es szabadságharc legötletesebb tervezői közé tartozott. Eleinte jobban szerepelt a védekező, mint a támadó harcokban, ám 1849 nyarára igazi hadvezérré érett. Sajnos a sors éppen akkor vetett véget katonai pályájának, amikor képessé vált nagy hadsereg irányítására is. Utolsó haditettével ugyanakkor olyan jelentős erkölcsi tőkére tett szert, amelyet később politikusként is jól kamatoztathatott.

MH_december_borító

Az ifjú Klapka György 1848 előtt a Habsburg Birodalmon belül képzelte el a jövőjét, ám rá kellett ébrednie, hogy ebben a rendszerben nem terem számára sok babér. 1848–49-ben a magyar önállóság, majd a magyar függetlenség eszménye őt is bűvkörébe vonta. A szabadságharc után tizennyolc évig ennek az eszmének a megvalósításáért küzdött, s e harcban egyaránt jól forgatta a tollat, a szót, s ha a helyzet azt kívánta, a fegyvert. 1866–67-ben azonban belátta, hogy az európai körülmények nem kedveznek a független Magyarország gondolatának, s számot vetett a lehetőségekkel. Gyakorlatias és tettvágyó emberként nem érezte értelmét a további emigrációnak, így hazatért, hogy szaktudását, képességeit ismét hazája szolgálatába állítsa.

Irány a sereg!

Az 1848/49-es szabadságharc egyik legifjabb tábornokának családja morva eredetű volt, az egyik őse állítólag részt vett az 1620-as fehérhegyi csatában, amely a független cseh állam bukását jelentette. Nagyapja a 18. század végén települt át a morvaországi Znaimból a Bánságba. Klapka 1820. április 6-án látta meg a napvilágot Temesváron, ahol ekkor édesapja, József, töltötte be a polgármesteri tisztséget. Ez a település jelentette a Bánság központját, s ott szerezte az első, életre szóló tapasztalatokat a nemzetek és a nemzetiségek békés egymás mellett éléséről; Temesvár mindennapjaiban a magyar, a német, a szerb és a román kultúra egyszerre volt jelen.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én megjelenő számában!