Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök előtt tisztelegtek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. május 29. 13:12

„Mi, magyarok mindig büszkék voltunk a hőseinkre” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Hősök Emlékkövénél, május 29-én, vasárnap, Budapesten, a Hősök terén. A rendezvényen tiszteletét tette - mások mellett - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Hosok_napi_koszoruzas_20220529_08 copy

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a rendszerváltozás utáni Magyarországon, bő két évtizeddel ezelőtt az első Orbán kormány döntött a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a Magyar Hősök Emlékünnepéről. A honvédelmi miniszter felidézte a 2001. évi LXIII. törvényt, amelyben az Országgyűlés ezekkel a szavakkal rögzítette a magyar hősök emléknapját: „a magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta, a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért. Tetteik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar nemzet és a magyar állam.”

Emlékező beszédében a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: hőseinkre emlékezni nemcsak áldozatuk tisztelete miatt, de magunk miatt is fontos. „Hőseinkből erőt kell merítenünk a ma küzdelmeihez. Most kimondottan szükségünk van erre az erőre és elszántságra. Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a veszélyek nem múltak el, a migráció, a járványok és a háborúk korszaka köszöntött be. Ezen katasztrófák elhárításában a magyar katonák derekasan helytálltak és helytállnak. Egyszerre védik a déli és keleti határainkat, segítik a szomszédunkban kitört háború elől menekülőket és járvány idején szolgálatot teljesítettek az oltópontokon, a kórházakban” – tette hozzá.

Hosok_napi_koszoruzas_20220529_10 copy

Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: ahogy a történelem sem ért véget, úgy a háborúkat sem tudtuk legyőzni. Az orosz-ukrán konfliktus pedig ránk is hatással van. „Nekünk az a dolgunk, hogy megvédjük a magyar családokat a háborútól. Nem szabad engednünk, hogy belesodródjunk, ez nem a mi háborúnk. Ma nem halott hősöket, hanem békét és biztonságot akarunk” – figyelmeztetett.

„Itt állunk hőseink emléke előtt, akik közül sokan azért estek el, mert mások háborúit kellett megvívnunk” – jelentette ki a honvédelmi miniszter, aki ugyanakkor hozzátette, most szerencsés a magyarok felett a csillagállás. „A történelem jó oldalán állunk, szabad, független nemzet vagyunk és immár tizenkét éve a magyar nemzeti érdekeket helyezzük mindenek elé” - hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszélt a honvédelmi alapról is, amelyet a kormány a biztonság megőrzése érdekében hozott létre. „Ennek az alapnak az a célja, hogy biztosítsa azokat az anyagi forrásokat, amelyeket a haderőfejlesztéshez az erős, ütőképes, megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, önkéntes alapon szervezett, de növekvő létszámú, magabiztos és elszánt magyar hadsereg felépítését teszik lehetővé. NATO-tagságunk és az épülő hadsereg a magyar emberek biztonságának garanciája” – jelentette ki.

Hosok_napi_koszoruzas_20220529_14 copy

Az ünnepi beszédet követően Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott kegyeleti imát a hősökért, majd a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.