Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök előtt tisztelegtek

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. május 30. 18:02

Országszerte számos megemlékezést rendeztek az elmúlt napokban a magyar hősök emlékünnepe alkalmából, az elesett hősök tiszteletére. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a megemlékezésekről szóló tudósításokat közöljük.

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából szervezett rendezvényen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei is részt vettek Győrben, május 28-án, a Radó szigeti Hősi emlékműnél.

Az eseményen Radnóti Ákos alpolgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, valamint Kara Ákos országgyűlési képviselő ünnepi gondolatai után Kóródi-Kovács Anna népdalénekes adott zenés műsort, majd a történelmi egyházak képviselői imádkoztak az elesett hősök lelki nyugalmáért. Az ezred nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az emlékezés virágait.

Szöveg és fotó: Sályi Gergő főtörzsőrmester

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Koszorúzással emlékeztek a hősök napján Szolnokon, az első világháborús emlékműnél azokra a magyar katonákra és civilekre, akik az életüket áldozták a hazáért.

A Tiszai hajósok terén található emlékműnél Szolnok Megyei Jogú Város, valamint a helikopter bázis vezetői helyezték el koszorúikat. 2001 óta május utolsó vasárnapján országszerte tartanak megemlékezéseket, ahol az utókor leróhatja kegyeletét és tiszteletét azokért, akik az életüket áldozták a haza védelmében.

Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

* * *

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

A két világháború hősi halottai, civil áldozatai emléke előtt tisztelegtek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai a kecskeméti református temető hősi parcellájánál.

A hazáért életüket áldozott katonák emlékét Zilahi Kálmán temetővezető és Simonné Bakó Mária, a Kecskeméti Református Egyházközség főgondnoka idézték fel. A rövid megemlékezés zárásaként Gáldonyi Sándor őrnagy, az iroda vezetője, Mosonyi Viktor hadnagy, a hadisírok gondozásért és a honvédelmi nevelésért felelős tiszt, valamint a református egyház képviselői megkoszorúzták a temető első világháborús emlékművét.

Szöveg és fotó: Galambos Sándor

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A hősök napja alkalmából, Székesfehérvár több helyszínén rótta le kegyeletét néma főhajtással – alakulata nevében – a háborúban elesett honvédekre emlékezve Czigler Zalán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke május 28-án.

A helyi önkormányzat által létrehozott megemlékezés-sorozatot az Izraelita-, a Rác-, illetve a Hosszú temetőben lévő mementóknál, valamint a Szentlélek katonatemetőben található magyar keresztnél és a vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél tartották. Május 30-án a székesfehérvári Hősök terén található első világháborús emlékműnél koszorúztak az alakulat képviselői.

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Révész Csaba