Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősökre emlékeztek

Szöveg: MH 25. KGYLDD |  2020. augusztus 26. 15:22

Pontosan tíz éve, hogy a tatai katonák elvesztették két bajtársukat egy afganisztáni támadásban. Rájuk emlékezett az MH 25. Klapka György Lövészdandár állománya az alakulat laktanyájában, augusztus 24-én.

2020_08_24 PRT-8 tízéves évforduló_004

A Baghlan tartományért felelős MH Tartományi Újjáépítési Csoport 8. váltása (MH PRT-8) 2010. augusztus 23-án, a hajnali órákban egy konvojt indított útnak a Pol-i-Khumriban lévő Camp Pannoniából a Mazar-i-Sharif városban található repülőtérre, hogy a féléves békefenntartó missziójukat befejező katonákat hazaszállítsák. A tábor elhagyása után negyed órával a konvoj mellett egy házi készítésű robbanóeszköz robbant fel, majd egy helyi ellenállókból álló fegyveres csoport több irányból tűz alá vette a járműveket. Az oszlop negyedik járművét RPG gránáttal eltalálták. A konvoj elszakadt az ellenségtől, de a negyedik jármű utasai mindannyian sérüléseket szenvedtek, közülük Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester és Kolozsvári György zászlós – mindketten a tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának katonái – sérülései végzetesnek bizonyultak.

2020_08_24 PRT-8 tízéves évforduló_002

A támadás tizedik évfordulója alkalmából rendezett csendes megemlékezésen a Hősök Emlékhelyének megkoszorúzásával idézték fel az elhunyt bajtársak emlékét a tatai dandár katonái, valamint a jelenlévő hozzátartozók. Böjti István százados, az MH PRT-8 kontingens gyorsreagálású (QRF) szakaszának parancsnoka beszédét így zárta: „bajtársaink elhagyták ezt a világot, nekünk pedig a gyász és az emlékezés maradt osztályrészül, és a feladat, hogy haladjunk tovább az úton, amin ők is haladtak, és szolgálatunkkal megpróbáljunk méltók lenni emlékükhöz. Zászlós úr, törzsőrmester asszony, nyugodjatok békében!”.