Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A huszárságról Nyíregyházán

Szöveg: Mogyorós Marianna | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 6. 15:50

A Magyar Huszár Alapítvány és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében tartott előadást dr. Bene János, a Magyar Huszár Alapítvány titkára a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikumban, „Huszárok 1848-49-ben” címmel január 31-én.

IMG_5385

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett előadásból, a több mint száz pályaválasztás előtt álló középiskolás számára kiderült, hogy a Magyar Honvédségben hozták létre a huszár hagyományokat és ezzel olyan önálló fegyvernem teremtődött, amely világszerte ismertté vált. Olyannyira, hogy a huszárság – ezen a néven – jelenleg a világ harminchárom országában van jelen.

IMG_5396

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a huszárszellem generációkon át öröklődik: jellemzői pedig a vakmerőség, a gyors helyzetfelismerés, a bátorság és a helytállás. A szervezők reményei szerint a különleges történetekkel fűszerezett rendhagyó hadtörténelmi előadás felkeltette a diákok érdeklődését a huszárság iránt.