Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A japán kormányfő újévi fogadalmai

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 4. 14:10

Kiegyensúlyozottabb kapcsolatok kiépítését ígérte az Egyesült Államokkal a japán kormányfő hétfőn tartott újévi beszédében. A japán televízióban élőben sugárzott beszédében a kormányfő azt is kiemelte, hogy a japán-amerikai partnerséget a katonai biztonságon túl más területekre, például az éghajlatváltozás ügyére is ki kellene terjeszteni.

Hatojama Jukio szerint Japánnak nem kellene részt vennie olyan viszonyban, amelyben “az egyik fél engedelmeskedik a másiknak" és amelyben Japán inkább nem mondja meg az Egyesült Államoknak, hogy mit gondol, “csak azért mert nehéz lenne" megmondania. “Növelni kell a bizalmat a kapcsolatokban, és fontos, hogy mindkét fél képes legyen határozottan kimondani, amit ki kell mondani" – tette hozzá.

Egy 1960-ban aláírt megállapodás értelmében jelenleg is mintegy 47 ezer amerikai katona állomásozik az ázsiai szigetország területén. Az amerikaiak több mint fele Okinava szigetén teljesít szolgálatot, ahol a helyi lakosok a támaszpont okozta zaj, légszennyezés és a bűnesetek miatt panaszkodnak.

Függőben van annak a 2006-ban kötött japán-amerikai megállapodásnak a véglegesítése, amely szerint az amerikai haderő átköltöztetné a Futenma helikopterbázist Okinava szigetén belül egy kevésbé forgalmas helyre, egyúttal áthelyezne Okinaváról a csendes-óceáni Guam szigetére 8 ezer amerikai tengerészgyalogost. A japán közvélemény viszont ehelyett azt szeretné, ha a bázist teljes egészében elköltöztetnék Okinaváról.