Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea döntő változásokat remél

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 4. 14:51

Összekötő irodák felállítását javasolja a dél-koreai államfő, hogy kimozdítsák a holtpontról a feszült kapcsolatok jellemezte helyzetet, és megkönnyítsék a párbeszédet a két Korea között. Ri Mjong Bak az újév alkalmából hétfőn sugárzott televíziós beszédében kijelentette, hogy reményei szerint döntő változásokat hoz az új esztendő a kétoldalú kapcsolatokban.

Hangoztatta, hogy ehhez egy közvetítő szervre van szükség Szöul és Phenjan között. Reményét fejezte ki egyben, hogy északi szomszédja nyitottabb lesz, és előrelép a párbeszéd és az együttműködés útján.

A dél-koreai elnök arra is tett javaslatot, hogy egy humanitárius terv keretében működjenek együtt annak a több tízezer katonának a földi maradványai felkutatásában és hazaszállításában, aki az 1950-53-as koreai háborúban esett el.

Észak-Korea korábban engedélyezte, hogy amerikai katonák több éven át keressék társaik maradványait egy olyan kooperáció keretében, amely a feszült diplomáciai viszony ellenére megmaradt.

Ri Mjong Bak szerint indítványa révén kellőképpen meg lehetne emlékezni a hatvan évvel ezelőtti háborúról, amelyben az amerikai erők és az amerikai irányítás alatt álló dél-koreaiak álltak szemben Észak-Korea és Kína katonáival.

Úgy véli, hogy kezdeményezése csak a felek közötti bizalom erősödésével valósulhat meg, a felmerülő további problémákat pedig pénzzel meg lehet oldani.

A dél-koreai elnök egyúttal arra bátorította a phenjani vezetést, hogy a lehető leghamarabb térjen vissza az észak-koreai atomprogramról folyó hatoldalú tárgyalásokhoz. Az észak-koreai vezetés pénteken közölt újévi felhívásában kifejezte azon óhaját, hogy vessenek véget Phenjan és az Egyesült Államok ellenséges viszonyának, és javítsák Észak- és Dél-Korea kapcsolatait.