Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A japánok 70 százaléka elutasítja a fegyverkezést Kínával szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. május 3. 20:03

A japán társadalom 80 százaléka aggódik amiatt, hogy országa katonailag is belekeveredik a Tajvan kapcsán egyre erősebben körvonalazódó katonai konfliktusba. Az Asahi Shimbun által végzett közvélemény-kutatás arra jutott, hogy a társadalom több mint fele egyáltalán nem támogatja katonáik bevetését az amerikaiak oldalán, 70 százalékuk pedig azt tartaná a legjobbnak, ha diplomáciai és gazdasági együttműködést folytatnának Pekinggel a fegyverkezés helyett.

A frissen megjelent közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a japán társadalom 80 százaléka aggódik amiatt, hogy hazája fegyveres konfliktusba keveredik Kínával. A 3000 válaszadó megkérdezésével készült kutatás eredménye szerint a Tajvan kapcsán kialakuló amerikai–kínai konfliktusban Japánnak – amely állam évtizedek óta Washington szövetségese – legfeljebb csak utóvéd támogatást kellene nyújtania az amerikai félnek, a válaszadók 56 százaléka szerint. A japánok közel 30 százaléka szerint a Japán védelmi erőknek egyáltalán nem szabadna katonailag beavatkoznia a konfliktusba. Alig több mint 10 százalékuk döntene úgy, hogy Japánnak katonai erővel is képviseltetnie kellene magát egy Kína elleni konfliktusban.

Arra a kérdésre, hogy mennyire aggódnak amiatt, hogy Japán is részese lesz a fegyveres konfliktusnak, a válaszadók 28 százalék azt felelte, hogy „nagyon aggódik”, 52 százalékuk „közepes mértékben aggódik”, 16 százalékuk „kevéssé aggódik”, és mindösszesen 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy „egyáltalán nem aggódik”. A kutatás során földrajzilag is megmutatkozott az, hogy mennyire félnek az adott térségben élők: az ázsiai ország négy főszigete közül, a Tajvanhoz legközelebb eső Kjúsún élők 35 százaléka tart a leginkább a fegyveres konfliktus kirobbanásától.

Arra a kérdésre, hogy Japánnak a kapcsolatai elmélyítésére kellene törekednie Kínával, vagy fegyverkeznie kellene, a válaszadók kimagaslóan magas aránya, 70 százaléka azt felelte, hogy a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erősítése lenne üdvözítő Japánra nézve.