Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A járványügyi hadszíntéren is sikerrel helytállt a Magyar Honvédség

Szöveg: honvedelem.hu / hirado.hu |  2021. július 5. 21:01

Sok olyan feladatban kellett részt vennie a honvédségnek, melyben korábban nem volt szerepe, de joggal lehetünk büszkék a magyar katonákra, mert ezen a hadszíntéren is helytálltak – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka július 5-én, hétfőn, az M1 Ma reggel című műsorában.

Romulusz_M1

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy ismertette: az alapfeladatok ellátása mellett a déli határon is régen ott vannak a katonák, de a járványhelyzet során a többi határszakaszon is teljesítettek szolgálatot, járőröztek és az oltási kampányban is aktív szerepet vállaltak.

Elmondta: naponta közel négyezer katona vett részt a járványkezelésben, június 23-án kezdődött meg a fokozatos kivonásuk ebből a szektorból. A járőrözések még zajlanak, továbbá az oltópontokon is vannak még katonák, akik készen állnak, ha szükség lesz még rájuk.

A Magyar Honvédség parancsnoka hozzátette: lassan visszatérnek a rendes kerékvágásba, a külföldi missziók nem álltak meg és nemzetközi gyakorlatok is várnak rájuk.

„Az utánpótlás kiképzése fontos, igyekeznek bemutatni, hogy mennyire szerteágazó a honvédképzés és ennek segítségével az élet bármely területén helytállhatnak" – emelte ki. Hangsúlyozta: egy honvédkollégium van jelenleg, de több mint nyolcvan iskolákban tanítanak honvédelmi alapismereteket. Elmondta továbbá, hogy a debreceni mellett egy újabb honvédkollégium létrehozását tervezik Nyíregyházán, majd később Hódmezővásárhelyen. A cél az, hogy legalább nyolc-tíz ilyen intézmény legyen, lefedve az ország területét. Kilenc megyében jelenleg nincs állandó katonai alakulat, de a létszámnövekedés ezt a problémát is orvosolhatja.

„Az Európai Unió a tagállami hadseregből állít össze különböző kontingenseket, amelyben a Magyar Honvédség is részt vállal - többek között - Bosznia-Hercegovinában és Maliban is"- tette hozzá a vezérőrnagy.

A médiában megjelent zaklatási ügyre reagálva a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, hogy egyes sajtóhírekkel ellentétben a vizsgálatot nem állították le, hanem kiterjesztették és mindenképpen szeretnék felderíteni, hogy ki tudott róla és ki vett részt benne.

„A haderőfejlesztés zajlik, folyamatosan új eszközök érkeznek, ezeknek a használatára ki kell képezni a honvédeket és a logisztikát is fejleszteni kell, hogy ezt hatékonyan tudják kezelni" – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy.

Az M1 Ma aktuális csatorna július 5-ei, hétfő reggeli adása itt tekinthető meg.