Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jelen és a jövő vadászpilótái

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: archív felvételek |  2024. február 27. 14:58

Két korszak, két vadászpilóta, két életpálya: az M1 csatorna „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor február 27-ei adásában Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós ad exkluzív interjút, és megismerhetjük a fiatal Simó Bence hadnagy történetét is, aki Kanadában teljesített vadászpilóta képzést. Az adásban bepillanthatunk a toborzás mindennapjaiba és az MH HAVARIA Laboratórium feladataiba is.

Farkas_Bertalan_Simó_hadnagy

A műsorban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem állami légiközlekedési szakán végzett Simó Bence hadnagytól megtudjuk, hogy Kanadában megtanulta: mindig csak az előtte álló feladatra koncentráljon. A kint szerzett legizgalmasabb élmények közül az őrjáratozást és a szimulált támadás végrehajtását emeli ki. Mint arról beszámoltunk, a Magyar Honvédség légiereje újabb négy Gripen vadászgéppel bővül – Simó Bence hadnagy pedig jelenleg épp Svédországban sajátítja el a többcélú vadászgép kezelésének fortélyait.

Gripen_33

A HadERŐ stábja a Budapest szélén települt MH HAVARIA Laboratóriumba is beléphetett. Az itt dolgozó szakemberek elmesélik, hogy atom-, biológiai- vagy vegyi katasztrófa esetén ők azok, akik elsőként lépnek a helyszínre. Pár óra alatt értékelhető információkkal kell szolgálniuk szennyezett területről a döntéshozók, illetve a társszervek felé, legyen szó akár vegyi anyagról, drogról, vagy éppen nehézfémekről. A technológia fejlődése pedig újabb és újabb kihívások elé állítja őket.

Havária

A műsorban fontos szerepet kap a toborzás bemutatása is. Ezúttal Győri Tamás százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzótisztje nyilatkozik a feladat komplexitásáról. „A toborzóirodában ügyfélként tekintünk a leendő honvédekre. Kérdésekre, kérésekre, vágyakra, reményekre keresünk megoldást. Igyekszünk az élethelyzetnek, az igényeknek megfelelő beosztást, alakulatot találni a jelentkezőknek, és akkor sem engedjük el a kezüket, mikor a kezdeti nehézségek kihívások elé állítják őket.” A haza védőinek nem csak kiemelkedő illetmény, de családtámogatás, lakhatási segítség és erős szociális háló is jár.

esku2

Az aktuális adás egyik fénypontja Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok exkluzív interjúja a Reptár Szolnoki Repülőmúzeumban, ahol megmutatja a Szojuz 35 űrhajó leszállóegységét is, amivel földet ért egykori űrrepülése során.

„Egy padtársam lelkesedése miatt jelentkeztem vadászpilótának, innen vezetett az út az űrhajózásig. Egy korszak kezdetének része lehettem, sosem gondoltam volna, hogy akik a Holdat megjárták, egy nap a barátaim lesznek.” Az űrrepülés során mindig akad váratlan szituáció – Farkas Bertalanék esetében a földet érés volt veszélyes, mert túl nagy sebességgel érkeztek. Saját és társa életét egy szovjet mérnöki gárdának köszönheti, ezért a „Hála és köszönet” felirat ennek emlékére ma is ott díszeleg a kabin oldalán.

Farkas_Bertalan_

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor február 27-ei adása itt érhető el.