Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő páncélosai

Szöveg: HVK SKF | Fotó: HVK SKF |  2024. január 24. 19:37

Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese képviselte hazánkat a január 22-24. között Londonban megrendezett „Nemzetközi páncélozott járművek 2024" konferencián.

6

A rendezvényen több mint 40 ország 1000 fő küldöttel vett részt. Az előadások tematikája a páncélozott harcjárművek teljes ökoszisztémáját felölelte, spektrumában kitért a katonai és kormányzati vezetésre és a vezető hadiipari gyártókra. Fókuszát tekintve mindvégig a jövőben multi-domain környezetben lezajló háború megvívására koncentrált. Párhuzamosan zajlottak a plenáris előadások, panelbeszélgetések, workshopok, valamint a hadiipari vállalok bemutatói és a személyes tapasztalatcserék.

A napjainkban zajló orosz-ukrán és az izraeli háború kiemelten foglalkoztatta a katonai stratégiai vezetőket, a szakértőket és a gyártókat. Az előadások során felmerültek a haditechnikai eszközök modernizálásának irányai, logisztikai – utánpótlási kérdések, kommunikációs, védelmi és támadó rendszerek, valamint a mesterséges intelligencia harctéri alkalmazásának módjai.

3

A második nap záró rendezvényén Takács Attila vezérőrnagy előadásában ismertette korunk fegyveres kihívásait, a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programját, a Lynx gyalogsági harcjárművet – Lynx KF4HU – és annak hazai gyártását, valamint külön kitért az újonnan létrejövő magyar hadiiparra és a katonai digitalizáció különböző, technikai aspektusaira.

1