Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

S.E.R.E.G. – katonás film forog

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2024. január 25. 8:00

„Úgy gondolom, hogy az elmúlt években nagyon sokan tudták érvényre juttatni érdekeiket. Ez oda vezetett, hogy a világ tele van konfliktusokkal. Szerencsére vannak olyanok, akik arra teszik fel az életüket, hogy az embereket szűkebb és tágabb értelemben megvédjék. Ők a katonák. Erre azért képesek, mert közösen, összehangoltan dolgoznak, megoldásra törekednek és a konfliktusokból is képesek megoldásra jutni” – mondta Helmeczy Dorottya társproducer a S.E.R.E.G. címmel készülő, hatepizódos széria sajtónyilvános forgatási napján Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián, január 23-án.

Már november óta javában zajlik A védett létesítmény munkacímen elindított, a közelmúltban már a S.E.R.E.G. címmel, végleges nevére keresztelten készülő televíziós produkció forgatása. A Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya producer-házaspár Megafilm Service Kft. elnevezésű produkciós cége gyártásában készülő, hatrészes filmet jelenleg Szentendrén forgatják.

A S.E.R.E.G. mozaikszó a szolgálat (service), a kiválóság (excellence), a tisztelet (respect), az erkölcs (ethos) és az iránymutatás (guidance) szavak angol megfelelőiből áll.

S.E.R.E.G. Megafilm sajtónyilvános nap KLAC0763

„A honvédségben előszeretettel alkalmazunk betűszavakat, elsősorban azért, hogy megkönnyítsük a katonai kommunikációt és könnyebbé tegyük a társnemzetekkel való együttműködést” – közölte Pálinkás Szilveszter főhadnagy, aki nem csupán katonai szakértőként segítette és segíti az alkotók munkáját, de maga is játszik a produkcióban.

A különleges műveleti katona már az alkotás korai fázisában oroszlánrészt vállalt a munkából: művelettervezői tapasztalata mankóként szolgált a Somogyi György és Bendi Balázs nevével fémjelzett forgatókönyv megírásakor, elsődlegesen a katonai terminológia és a kivitelezhető, életszerű jelenetek felépítése kapcsán.

S.E.R.E.G. Megafilm sajtónyilvános nap KLAC0608

„Támogattam a rendező munkáját is, elkísértem a kiképzésekre és helyszíni szemlékre. Ezt követően a gyártás feladatait segítettem, igen komoly tervezést igényeltek a jelmezek, a kellékek, a látványelemek, az alkalmazott fegyverzet, vagy éppen a pirotechnika is” – értékelt Pálinkás Szilveszter, aki arról is beszélt, hogy a szereplők a Magyar Honvédségben rendszeresített egyenruhákban állnak kamera elé. A forgatáson a rendszeresített CZ BREN 2 gépkarabély biztonságossá tett, kellékké átformált változatát használják, de az átfogó haderőfejlesztés részeként beérkezett csúcstechnológiás eszközök is feltűnnek majd a képeken.

S.E.R.E.G. Megafilm sajtónyilvános nap KLAC0667

Dombrovszky Linda rendező arról beszélt, hogy a most készülő alkotás teret enged a humornak, az esendőségnek is, bár a sorozat műfaját elsődlegesen akció-drámaként határozták meg.

„Már leforgattuk azt a jelenetet, ami egy Gidrán harcjármű átadásáról szól, ahonnan a főhősünk, a kitalált Győrbíró Zsolt alezredes elkésik. Egyébként már az első epizódban leraktuk a humor alapjait, ami nyilván nem a külföldi missziós szálba lesz becsomagolva, bár a karaktereket illetően ott is lesz nyoma nevettetésnek” – tette hozzá.

Helmeczy Dorottya társproducer szerint a forgatás előkészületei során mindig mérlegelni kellett a katonaszakmai és a filmes döntések között. Véleménye szerint a S.E.R.E.G. olyan katonai sorozat, amely létjogosultsággal bírhat a gyorsan változó, háborús konfliktusok eszkalálódásától hangos jelenünkben, másrészt az Angyalbőrben című, mai napig egyetlen magyar katonai vonatkozású széria után hiánypótló műfaji munka. Hozzátette: a történet elsődlegesen a felelősségvállalásról szól.

S.E.R.E.G. Megafilm sajtónyilvános nap KLAC0674

Urmai Gabriella, a Megafilm sajtófőnöke kiemelte, hogy a Magyar Honvédség olyan helyszínein forgathattak, mint az újdörögdi kiképzőbázis, az izbégi lő- és gyakorlótér vagy a Csobánkán található harcászati kiképzőbázis. Mint mondta: az MH Altiszti Akadémiájának falán pedig már láthatóak a forgatás elmúlt napjaiban készült fotók.

A Nemzeti Filmintézet 865 millió forintos állami támogatásából, a TV2 Média Csoport koprodukciós és a Honvédelmi Minisztérium szakmai együttműködésével készülő produkció összköltségvetése nagyjából 3 milliárd forint, a forgatást április végén fejezik be – tudtuk meg Helmeczy Dorottyától. Az alkotó ismertette: a S.E.R.E.G. hat, egyenként mintegy háromnegyedórás résszel ősszel debütál a TV2 kereskedelmi csatornán, de a közép-kelet-európai piacon is értékesíteni kívánják.