Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövőben is együttműködnek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2022. november 11. 20:45

Együttműködési megállapodást írt alá Páli Zoltán ezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka és Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) elnöke, november 11-én, pénteken, Székesfehérváron.

20221111_006

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a HOHE között létrejött együttműködési megállapodást három pontot tartalmaz: a toborzás és a honvédelmi nevelés területén történő kölcsönös támogatást, valamint a hagyományőrzők objektumhasználatának feltételeit.

Köszöntőjében Páli Zoltán ezredes elmondta: a HOHE rendszeresen tart előadásokat a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolákban tanuló diákoknak. Ezek során a diákok megismerik a korabeli fegyvereket, az egyenruhákat és az alaki fogásokat is. Aztán ha úgy döntenek, a középiskola elvégzése után csatlakozhatnak a HOHE-hez, vagy Önkéntes Katonai Szolgálatot vállalhatnak a területvédelmi ezrednél. A parancsnok hozzátette: az együttműködési megállapodás harmadik pontja értelmében a Mészöly Géza utcai objektumban területet biztosítanak a hagyományőrző egyesület számára.

20221111_010

„Egyesületünk már harminchárom éve kiveszi részét a hagyományőrző feladatokból. Hagyománnyá vált, hogy minden nyáron tábort szervezünk a középiskolás és az általános iskolás tanulók számára. Ennek eredménye, hogy a közelmúltban négy fiatal csatlakozott hozzánk. A fiatalságot a megjelenéssel, látvánnyal és a tevékenységgel lehet megérinteni, ennek egyik legjobb példája pedig az egyenruhás hagyományőrzés” – mondta Lévai Miklós.

A nyugállományú alezredes leszögezte: az egyesület a koszorúzásokon, illetve az egyéb rendezvényeken díszőrséggel tud az ezred segítségére lenni. Az alakulattól pedig azt kérik, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák vegyenek részt a HOHE rendezvényein.

20221111_012

Az alakulat székesfehérvári objektumában megtartott rendezvényen – mások mellett - jelen volt Berdó Gábor nyugállományú százados, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség (és egyben a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület) elnöke is.