Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kard útján

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. szeptember 11. 16:07

Az augusztus 20-i állami ünnepség részeként idén is a Parlament épülete előtt, a Kossuth téren került sor a tisztavatásra, melyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzettek mellett tartalékosok, illetve a polgári életből érkezett pályakezdő szerződéses katonák esküdtek fel a haza védelmére.

MH202309_boritó

A budapesti Kossuth téren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának 110 végzőse sorakozott fel az eskütételre. Mellettük – mint ahogy 2018 óta mindig – önkéntes tartalékosok, továbbá a polgári életből állományba vett pályakezdő szerződéses katonák (szám szerint ötvenheten) ugyancsak ott álltak az avatandók között.

Az ünnepség kezdetén katonai tiszteletadás mellett felvonták hazánk lobogóját, majd a ceremónia dr. Böröndi Gábor vezérezredes beszédével folytatódott. Köszöntőjében a Honvéd Vezérkar főnöke rámutatott: felkészítésük során az ifjú tisztek a külső szemlélők számára is érzékelhető fizikai és jellembeli fejlődésen mentek keresztül, de ezt a fejlődést csak a bajtársak érthetik meg igazán. A fogadalomtételre utalva megjegyezte: a nehezebb időszakokban e percekből lehet erőt meríteni, egyben a katonaélet ezen felemelő mozzanata mutatja meg igazán, hogy milyen többletet hordoz egy összetartó közösség.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 15-én, pénteken megjelenő számában!