Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szükség van a gondoskodó szeretetre!”

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 11. 14:24

„A Petőfi-laktanya megkapja a 32. hadrendi számot viselő ezred alapítójának, Mária Teréziának a nevét” – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, szeptember 11-én, Budapesten, a laktanya névadó ünnepségén.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett: a szomszédban háború dúl, és fel kell készülnünk arra, hogy minden áron és bármilyen körülmények között Magyarország határain kívül tartsuk ezt a háborút; ehhez pedig többek között komoly lelki erő is szükséges.

„Fontossá és jelentőségteljessé válik az, hogy mit gondolunk önmagunkról, mit tekintünk múltunknak és hagyományainknak” – fűzte hozzá a tárcavezető. Az egykori Petőfi Sándor laktanyában települő MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) története révén mindig szorosan kötődött a Habsburg Birodalom császárnéjához. Az alakulat minden évben június 25-én tartja csapatünnepét, Mária Terézia magyar királynővé koronázásának eseményéhez kapcsolódóan. A laktanya udvarán szobor is őrzi a királynő emlékét.

13_HSZ8865

„A 18. században – Hadik András évszázadában - állították fel és küldték bevetésre a legnagyobb számban a magyar ezredeket. A magyar huszár ekkor vált világszerte ismertté: több országban irigyelték és másolták a fegyvernemet” – utalt hadseregünk történelmi múltjára a honvédelmi tárca vezetője. Hozzátette: azt is fontosnak tartja, hogy a laktanyát egy hölgyről „nevezzük el”.

„Ezzel egy kicsit üzenni szeretnénk azoknak az anyáknak és feleségeknek, akiknek ma is azzal a féltő szeretettel kell közénk engedni a gyermekeit, a férjeiket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és a magyar katonáival tette. Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

09_HSZ8888

A laktanya új névfeliratát Szalay-Bobrovniczky Kristóf, dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka közösen leplezték le. A ceremóniát követően a „MÁRIA TERÉZIA-LAKTANYA” feliratú táblát Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész áldotta meg, és Nagy Ferenc Endre százados, katolikus tábori lelkész szentelte fel.