Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német kitüntetések a helytállásért

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton |  2023. szeptember 11. 11:07

Németország hadereje, a Bundeswehr két kitüntetéssel is méltatta Poprádi-Fazekas Olga őrnagy munkáját a közelmúltban. A katona-egészségügyben dolgozó, tartós, nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítő magyar katonatiszt nagy megtiszteltetésnek veszi az elismeréseket.

pic2

Poprádi-Fazekas Olga őrnagy a német Szövetségi Védelmi Erő (Bundeswehr) Becsületkereszt kitüntetését vehette át a németországi Koblenzben, augusztus 24-én. A magyar szakember a katonáknak békeidőben adható legrangosabb elismerés ezüst fokozatát (Ehrenkreuz der Bundeswehr in Silber) vehette át dr. Stefan Kowitz német orvos dandártábornoktól, a Többnemzeti Egészségügyi Koordinációs Központ-Európai Egészségügyi Parancsnokság (Multinational Medical Coordination Centre/European Medical Command; MMCC/EMC) igazgatójától.

„Az elismerést az MMCC/EMC-ben végzett munkám elismeréseként kaptam, ami két év után, külföldiként rendkívül nagy megtiszteltetés” – fogalmazott a Poprádi-Fazekas őrnagy, aki 2007 óta katona és jelenleg gyakorlattervező főtisztként szolgál.

A magyar tiszt nem csak a legrangosabb német katonai elismerésben részesülhetett, hanem egy másik, úgynevezett Elkötelezettségi érem árvízi segítségnyújtásért (Einsatzmedaille „Fluthilfe 2021”) állami kitüntetésben is. A díjat a 2021 júliusában, Németország nyugati részén pusztító árvízkárok helyreállításában – több magyar és német katonával együtt – végzett önkéntes munkája elismeréseként vehette át. A számos európai államot érintő áradások Németországban követelték a legtöbb halálos áldozatot, ahol százkilencvenhat személy vesztette életét a természeti katasztrófa következtében.

Popradi Silver Cross másolat

„2021 óta szolgálok Németországban. Korábban a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központnál (NATO KEKK) az Interoperabilitási Osztályon dolgoztam, ahol elsődlegesen koncepciófejlesztéshez nyújtottunk tesztelési lehetőségeket gyakorlaton, leginkább a NATO Vigorous Warrior elnevezésű egészségügyi hadgyakorlatán, de a NATO Trident Juncture 2018 gyakorlatán is részt vettem , emellett egy NATO egészségügyi tanfolyamáért voltam felelős, ahol a kurzus munkacsoportját vezettem és a projektet menedzseltem – a tervezéstől a megvalósításon át egészen a NATO-akkreditálásig”. Poprádi-Fazekas Olga arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben három jelentősebb többnemzeti katona-egészségügyi gyakorlat tervezésében és vezetésében vett részt, különböző feladatkörökben és felelőséggel. Az őrnagy hozzátette: még két évig szolgál Koblenzben, a napokban átvett Becsületkereszt ezüst fokozatára egyfajta motivációként tekint.

Popradi BW Medal