Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katona közvetítse a kultúrát

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. január 19. 16:29

A magyar kultúra napjához közeledve nyílt kiállítás a 7. Vajai Honvéd Művésztelepen és a 30. Katonai Képzőművészeti Alkotótáborban készült művekből január 18-án, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

RT1_9468

Szíjártó Richárd ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnok-helyettese köszöntő beszédében tiszteletét fejezte ki az alkotók és alkotásiak előtt. Hangsúlyozta: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium is pártfogolja a katona művészeket.

Kocsi László ezredes köszöntő gondolataiban felidézte az alkotótáborok múltját, majd elmondta: „nagyon fontos, hogy a katona a kultúrát közvetítse, mivel a katona egyenruhás állampolgár. Az egyenruhás állampolgár ugyanolyan formában éli életét, mint mások a civil életben, csak az egyenruhával egy kötelezettséget vállalt.” Beszédében kiemelt több katona művészt is. Példaként említette Madarász Viktor hadnagyot, Mednyánszky Lászlót és Vaszary Jánost is. Az ezredes érdeklődésünkre elmondta: 1952-ben a Stefánia Palotában megalakult a Magyar Néphadsereg képzőművészeti stúdiója, amely a rendszerváltásig működött. Célja a katonai képzőművészet, valamint a szocialista eszmék megteremtése volt. Kocsi László ezredes hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium az 1990-es évektől több területen mecénása a katona művészeknek. A Honvédelmi Minisztérium első képzőművészeti táborát 1991-ben rendezték meg. „Nincs olyan állami szervezet Magyarországon, amely a képzőművészetet ennyire felkarolná, mint a Honvédelmi Minisztérium” – mondta.

RT1_9444

Kása Hunor, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred önkéntes tartalékos szakaszvezetője édesapja hatására jelentkezett a katonai alkotótáborba. „Édesapám katona, ő már többször részt vett az alkotótáborokban, és mivel grafikus végzettséggel rendelkezek, gondoltam jelentkezek a katona művészek közé” – mondta. Az „Árnyak” című képe szitanyomás és linónyomat technikával készült. Egy tükröződési felületben mutatja be az árny és a valóság közötti világot, ahol az árny maga a szakaszvezető. „Édesapám a példaképem, így már gyermekkorom óta a honvédség kötelékébe szerettem volna tartozni” – hangsúlyozta az önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető.

RT1_9388

A kiállításmegnyitót kulturális műsor és kerekasztalbeszélgetés zárta. A közel negyven alkotó művét január 27-ig lehet megtekinteni a Stefánia Galériában, ezt követően országjáró körútra indulnak a művek. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc kétszáz évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását.