Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonafeleségek is szolgálják a hazát

Nőnapon köszöntötték a katonaözvegyeket

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Nagy Gábor |  2024. március 8. 15:37

„Katonafeleségnek lenni nem egyszerű. A katona a családjától indul szolgálatra és oda tér haza. A családjától kap támogatást és ott tud töltekezni. Olyan hivatás ez, ahol különösen fontos a jó társ és a kiegyensúlyozott magánélet. Önök ezt mindenkinél jobban tudják” – méltatta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a katonaözvegyeket a Stefánia Palotában március 8-án.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban huszonegyedik alkalommal látták vendégül és ezúttal nőnap alkalmából is köszöntötték a katonaözvegyeket. „Évente megrendezett eseményünk a megerősítése, bizonyossága annak, amit gyakran hangoztatunk, miszerint a honvédség egy nagy család. Olyan nagy család, ahol felelősséget érzünk és vállalunk minden családtagunkért, legyen az aktív szolgálatot teljesítő és nyugállományú katona, vagy épp bármelyikünk hozzátartozója” – fogalmazott beszédében Kutnyánszky Zsolt.

Az államtitkár a legnagyobb megpróbáltatást kiálló hivatásként nevezte meg a katonáét. „Önök számára pedig még inkább kevés a szó, hogy köszönjük. Hiszen valahányszor férjük azt mondta, hazámat szolgálom, önök ugyanezt tették mellette. Ha párjukat áthelyezték egy másik alakulathoz, akkor együtt költözött a család. Önök voltak azok, akik zokszó nélkül tudomásul vették a hétvégi szolgálatokat, a több hónapos külföldi missziót, miközben helyt álltak saját munkájukban és végezték az otthoni teendőket.”

P1010209 másolat 2

Beszéde végén Kutnyánszky Zsolt kifejezte reményét, hogy a katonacsaládokban apáról fiúra száll a hagyomány, majd Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese oldalán átadta a megjelenteknek a honvédelem ügyéért végzett tevékenységük elismeréséül járó emléktárgyakat.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese pohárköszöntőjében saját tapasztalatai alapján beszélt a házastársak fontos szerepéről. Az esemény végén zenés műsorral kedveskedtek az összegyűlteknek, majd közös ebédre hívták a katonaözvegyeket.