Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erőfeszítések, stabil együttműködés

Szöveg: HVK SKF | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. március 8. 10:17

Udvariassági látogatáson fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese Constantin-Mihail Grigorie nagykövetet, a zágrábi székhelyű Biztonsági Együttműködési Központ igazgatóját.

20240307_RACVIAC_igazgató_SZL (1)

Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren tartja 2024. március 3-9. között a Központ (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre – RACVIAC) a Nyitott Égbolt fegyverzetellenőrzési (légi-megfigyelési) tanfolyamot. Az esemény kapcsán érkezett hazánkba a szervezet tavaly kinevezett igazgatója, Constantin-Mihail Grigorie nagykövet és igazgató-helyettese, Predrag Stipanović ellentengernagy.

A találkozón a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kifejtette, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása és a régió országai közötti kapcsolatok erősítése Magyarország számára első számú prioritás és hazánk kiemelten támogatja a térség országainak európai integrációját, amelyet a közelgő, 2024 második félévében esedékes EU elnökségünk kapcsán is folytatni kívánunk.

Magyarország és a Központ között régóta kiváló kapcsolat áll fenn, hazánk egy fő állandó szakértő delegálásával, az oktatási és kiképzési feladatokhoz előadók biztosításával és természetbeni program-finanszírozással támogatja a RACVIAC tevékenységét.

A RACVIAC fő feladata, hogy erősítse a párbeszédet és az együttműködést a délkelet-európai térség országai, valamint a nemzetközi partnerszervezetek között, biztosítva a független és pártatlan platformot a béke és biztonság kérdéseinek megvitatására. Mindezeket programalapú együttműködési formákban – tanfolyamok, szakemberek gyakorlati képzése, konferenciák, szemináriumok, gyakorlatok – valósítja meg, saját finanszírozással.

20240307_RACVIAC_igazgató_SZL (2)