Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák a gyerekek hősei

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. június 2. 19:07

„A nemzeti összetartozás napjához közeledve különösen fontos a katonai hagyományok ápolása” – jelentette ki Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a „Nemzetemnek vagyok katonája” elnevezésű, Kárpát-medencei hadtörténelmi gyermekrajzpályázat díjátadó ünnepségén Székesfehérváron, június 2-án, csütörtökön.

Nemzetemnek_katonaja_vagyok_rajzpalyazat_dijatado (11)

Vargha Tamás köszöntőjében úgy fogalmazott: a szervezők célja az volt, hogy minél több gyermek ragadjon valamilyen rajzeszközt. „Ha már a gyerekek fejében megelevenednek a katonák, a híres csaták, akkor joggal remélhetjük, hogy a katonai hagyomány évekig, évtizedekig élő marad” – fogalmazott a miniszterhelyettes, köszönetet mondva a pályázatot tizedik alkalommal életre hívó Honvédség és Társadalom Baráti Kör munkájáért.

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában is a katona áll. „Talán a katona fejezi ki legjobban egy nemzet összetartozását. Ők azért hajlandóak vállalni a szolgálat fáradalmait, mert tenni szeretnének az országért, a nemzetért. A gyerekek rajzaikon keresztül ismerik el munkánkat, számukra mi, katonák vagyunk a hősök” – mondta az altábornagy.

Nemzetemnek_katonaja_vagyok_rajzpalyazat_dijatado (17)

A bronz-, ezüst-, valamint aranyceruza díjak, illetve a különdíjak átadásában közreműködött – mások mellett – Spányi Antal megyéspüspök, Sándor Zsolt altábornagy, Görög István, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője és Beluzsár Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökség főnöke is.

A pályázatra összesen 1145 rajz érkezett, ennek harmada határainkon túlról. Érdekesség, hogy az első pályamunkát a kárpátaljai Salánk településéről küldték, és az aláírás szerint az orosz-ukrán háború második napján készült.