Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák is segítenek a kiürítésben

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 9. 9:44

Miután szombat hajnalban a Katasztrófavédelmi Koordinációs Bizottság és a helyi védelmi bizottság úgy döntött, hogy a megsérült vörösziszap-tároló gátjának további gyengülése miatt szükséges Kolontár település kiürítése, azonnal megkezdődött a lakosság kitelepítése. A munkába a Magyar Honvédség is nagy erőkkel kapcsolódott be.

A Magyar Honvédség Katasztrófavédelmi Operatív Bizottságának illetékese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a veszélyeztetett Veszprém megyei település kiürítésének elrendelésekor a helyszínen lévő katonai erők azonnal megkezdték a munkát. Buszokkal és tehergépjárművekkel több száz embert szállítottak a legközelebbi biztonságos településre, Ajkára.

A munkálatokban a helyszínen jelenleg 355 katonával és 126 technikai eszközzel – köztük buszokkal, tehergépjárművekkel és három szállító-helikopterrel – segít a Magyar Honvédség, a különféle irányító törzsekben pedig 32-en koordinálják a veszélyeztetett területen dolgozó egyenruhások munkáját – tette hozzá az operatív bizottság illetékese.

Pillanatnyilag a fővárosi MH Támogató Dandár, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, az MH 86. Szolnok Helikopterezred, az MH Pápa Bázisrepülőtér, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ, valamint a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái segítenek a kitelepítésben – tudtuk meg.

A Magyar Honvédség helyszínen lévő erői természetesen felkészültek arra is, hogy – szükség esetén – közreműködjenek Devecser kitelepítésében is.