Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonává válás első lépései

Újabb egységes alapkiképzés kezdődött

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 20. 15:22

Május 15-én, hétfőn, az ország több pontján is bevonultak a területvédelmi ezredek kötelékébe az egységes alapkiképzésre jelentkezők.

MH 1. Területvédelmi Ezred

Huszonhatan vonultak be alapkiképzésre május 15-én Gödöllőre, az MH 1. Területvédelmi Ezred laktanyájába, hogy az Egységes Alapkiképzési Program (EAP) keretében megkezdjék felkészülésüket. A bevonulókat Kaló Miklós ezredes, az MH 1. Területvédelmi Ezred parancsnoka köszöntötte, majd rövid bemutatkozás után ismertette az alapkiképzés napirendjét, helyszíneit, valamint lefolyását. Ez a mostani már a hetedik bevonuló állomány, aki az EAP program keretében kezdi meg az elméleti és gyakorlati felkészülést.

A honvédek a következő, mintegy nyolc hétben elsajátítják mindazt a tudást, ami a katonai szolgálat megkezdéséhez szükséges. Az alaki kiképzésen túl megismerkednek a katonai tereptannal és a különböző harcászati, műszaki ismeretekkel, valamint lő- és robbantási gyakorlatokon is részt vesznek. A jelentkezők a kiképzés mindennapjait katonai testneveléssel kezdik, amit az elméleti és gyakorlati felkészítő foglalkozások követnek.

Az alapkiképzés záróvizsgával, majd eskütétellel zárul, ezt követően fogják megkezdeni a honvédek a tényleges katonai szolgálatukat.

Szöveg és fotó: MH 1. Területvédelmi Ezred

* * *


MH 5. Területvédelmi Ezred


Kaposváron, az MH 5. Területvédelmi Ezred 44. Területvédelmi Zászlóalj is fogadta az egységes alapkiképzésre jelentkezőket május 15-én. A bevonulókat Kátai Róbert alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte.

Tizennégy fővel vette kezdetét az a nyolchetes elméleti és gyakorlati képzés, amely öt hét alapkiképzés, egy hét adminisztráció és két hét lövész felkészítést foglal magába. A kiképzés első napján, a jelentkezők beérkezését követően, adataik egyeztetésére és szerződéskötésre is sor került. Az elkövetkezendő felkészülési időszakban a honvédek a katonai testnevelés, harcászat, katonai tereptan, híradó, egészségügyi, logisztikai, műszaki, lövészeti alapismeretek és alaki foglalkozásokon szakszerűen sajátítják majd el azon ismereteket, amelyek elengedhetetlenül fontosak a katonai szolgálat megkezdéséhez. A kiképzési időszakban a napi program fontos részét képezi a fizikai állapotfelmérésére való felkészülés, amelyen tájékoztató jelleggel már az első héten részt vesznek a bevonulók.

Az egységes alapkiképzés elméleti és gyakorlati vizsgával zárul, amelyet ünnepélyes katonai eskütétel követ. A sikeres vizsgát követően a bevonulóknak lehetősége nyílik szerződéses katonai szolgálat vállalására is.

Szöveg: Tihanyi-Obál Mária főhadnagy
Fotó: 44. TVZ és a szerző felvételei

* * *


MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred


Május 15-én, hétfőn Székesfehérvárra is bevonultak az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj kötelékébe az egységes alapkiképzésre jelentkezők. A szükséges adminisztrációt követően a bevonulókkal ismertették a következő hetek napirendjét, majd megkapták az alapkiképzés során használandó katonai felszerelést is.

A honvédek a nyolchetes alapkiképzés során elsajátítják azt a tudást, ami a katonai szolgálat ellátáshoz szükséges, mint például az alaki foglalkozás, a katonai tereptan, a lövészet, a harcászat, valamint a híradó- és a műszaki ismeretek. Az egységes alapkiképzés alatt mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokon fognak részt venni, emellett minden reggel katonai testneveléssel indítják a napot.

Az alapkiképzés záróvizsgával, majd eskütétellel ér véget, ezt követően pedig a katonák megkezdik a tényleges katonai szolgálatukat az ország különböző alakulatainál.

Szöveg: Józan Tímea hadnagy
Fotó: a szerző felvételei