Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kenyai katonai intervenció ellen szólalt fel a szomáliai elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 25. 14:20

A szomáliai elnök október 24-én, hétfőn elfogadhatatlannak minősítette az országa déli peremén folyó kenyai katonai intervenciót, amelyről pedig az előző héten a két kormány megállapodást kötött.

Sejk Seríf Ahmed egy Mogadishuban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „örömmel működnek együtt Kenyával, de most helytelen dolgok történnek. Akarjuk, hogy Kenya segítse a katonáinkat, de azt nem, hogy az ő katonáik belépjenek Szomáliába. A szomáliai kormány és nép ezt nem fogadja el".

A kenyai kormányhadsereg még 16-án hatolt be Szomália területére, emberrablók – feltehetően az al-Shabaab iszlamista milícia tagjainak – üldözésére hivatkozva. A két ország védelmi minisztere 18-án bejelentette: megállapodtak abban, hogy összehangolják a iszlamisták elleni katonai fellépést. A szomáliai elnök nem utalt erre a megállapodásra a sajtótájékoztatón. Elemzők szerint Mogadishuban attól tarthatnak, hogy Kenya saját adminisztrációt épít ki délen, Kismayóban és környékén.

Franciaország hétfőn bejelentette, hogy utánpótlással segíti a kenyai katonai fellépést, amivel tovább bővül a külföldi beavatkozók köre. Eddig az Afrikai Unió küldött katonákat Szomáliába, és a fővárosban megerősítette az ideiglenes kormány hatalmát, amely azonban nem terjed ki az ország többi részére.