Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzési „csúcsforgalom” Szolnokon

Szöveg: Hársfalvi József mérnök őrnagy |  2011. október 25. 13:11

Korán kezdődött az év végi hajrá Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban – gondolhatják mindazok, akik nem ismerik az alakulat éves feladattervében a még az idei esztendőre tervezett feladatokat. Valójában azonban csak átlagos hétköznapokat élnek át az itt szolgáló katonák: több kiképzés, felkészítés is zajlik egyszerre a BTKK-ban.

1595926524
„Miből adódik e «csúcsforgalom» a kiképző központban?" – tettük fel a kérdést Nagy Róbert őrnagynak, a kiképzési részleg vezetőjének. Mint megtudtuk, a hagyományos angol és francia nyelvtanfolyam, valamint egy rövidebb idejű angol nyelvi kurzus mellett hét, különböző külszolgálati feladatra történő, úgynevezett hadszíntér-specifikus kiképzés zajlik éppen a BTKK-ban.

Október 17-én egy időben kezdte meg célfelkészítését az ENSZ libanoni missziójába, az Európai Unió Kongói Demokratikus Köztársaság biztonsági szektorának átalakítását segítő misszióba, az MH Mi–17 Légi Kiképzéstámogató Csoport 2. váltásába, valamint az MH Mi–24 Légi Kiképzéstámogató Csoport 6. váltásba kijelölt állomány.

Az eddig felsoroltakhoz hozzá lehet még tenni az MH Tartományi Újjáépítési Csoport úgynevezett kulcsbeosztású állományának felkészítését is, amely ugyancsak Szolnokon zajlik, megelőzve a teljes kontingens összevont felkészítését. E felkészítéshez csatlakoztak az MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, az MH Nemzeti Támogató Elem leendő katonái is.

„Természetesen nem véletlenül szerveztük egy időpontra e kiképzéseket, hiszen az afganisztáni misszióra készülő valamennyi katona számára kötelező a hadszíntér-ismereti felkészítés" – mondta Nagy őrnagy.