Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a forradalom hőseinek emléke előtt

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2011. október 25. 15:31

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából rendezett ünnepségeken vettek részt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Téten, Győrben és Szombathelyen.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által rendezett megemlékezésnek Téten a Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ adott otthont. Az egybegyűlteket dr. Kukorelli László, Tét város polgármestere köszöntötte, majd dr. Kukorelli István, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Tét díszpolgára mondott ünnepi beszédet. A város diákjainak műsora után gyertyákkal vonult az ünneplő tömeg az Ifjúsági parkban található kopjafához, ahol a rakétaezred nevében Kovács Ferenc mérnök ezredes rótta le tiszteletét a hősök emléke előtt.

1595926525
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának koszorúzási ünnepségére a Golgota-emlékműnél került sor. A megemlékezést Borkai Zsolt polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: „1956 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak ismét helye van…".

Az emlékező sorok után a Győri Nemzeti Színház művészei tartottak színvonalas előadást. Az ünnepséget itt is koszorúzás zárta, az emlékezés virágait Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnok-helyettese helyezte el.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett megemlékezésen a Március 15. téren díszszakasz fogadta Kovács Ferenc mérnök ezredest és dr. Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét, majd az ezred katonái a Himnusz hangjainak kíséretében felvonták az országzászlót.

A Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjainak műsorát követően V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet, végül az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak díszmenetét tekinthették meg az ünneplők.

A megemlékezők ezután a Városi Fúvószenekar kíséretében átvonultak az 56-osok terére. Az emlékműsor után Lehner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos Elnökségének tagja mondott beszédet. Ezt követően a győri katonák közreműködésével került sor a nemzetőrök emléktáblájának koszorúzására. Az ezred nevében a parancsnok koszorúzott.