Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A két hétig tartó járványügyi intézkedés részletei

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. március 7. 21:56

A koronavírus-járvány harmadik hulláma és a növekvő napi megbetegedések száma miatt a kormány több, hatályban lévő védelmi intézkedés szigorítását rendelte el március 8-tól március 21-e éjfélig.

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében zárva tartanak az üzletek, az óvodák és az általános iskolák, valamint szünetelnek a szolgáltatások is. A szigorítások alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a drogériák - beleértve a háztartási tisztítószereket forgalmazó üzleteket – és a benzinkutak. Mindezek mellett nyitva maradhatnak a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség elvégzéséhez nélkülözhetetlen, különösen alkatrészt, építőanyagot és eszközöket árusító üzletek, az állateledelt vagy takarmányt forgalmazó boltok, mezőgazdasági szaküzletek és az újságárusok. Március 8-án, nőnap alkalmából nyitva maradhatnak a virágüzletek, azonban március 9-től azoknak is be kell zárniuk. A kormányrendeletben szereplő üzletekben - az eddigi szabályokkal megegyezően - reggel 05:00 és 19:00 óra között lehet vásárolni. A védett vásárlási idősáv továbbra is fel van függesztve.

A szigorítások értelmében március 8-tól március 22-ig - néhány kivétellel - minden szolgáltatás szünetel. A Magyar Közlönyben március 5-én, pénteken megjelent kormányrendelet hatálya nem terjed ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatókra és a nagykereskedelmi tevékenységre. A zárva tartás a kaszinókra is vonatkozik, ugyanakkor a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva maradnak. Nyitva tarthatnak továbbá a jogi szolgáltatást nyújtók, a járműszervizek, az állatorvosi rendelők, a posták, valamint a járműkölcsönzők. A vendéglátó üzletekben az elvitelre alkalmas ételek kiadásához és szállításához szükséges időtartamig lehet tartózkodni.

A szigorítás két hetében a házasságkötések is korlátozások alá esnek, így azok nem tarthatók meg.

Az óvodák április 7-ig zárva lesznek. Az általános iskolák ugyanezen időpontig, a tavaszi szünet végéig online tanításra térnek át. Mind az óvodában, mind az iskolában a szülő, illetve a törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek és a tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről. A kérelem elektronikusan is benyújtható az intézmény vezetőjének.

A középiskolákra és az egyetemekre vonatkozó szabályok nem változnak, ugyanis ott jelenleg is digitális oktatás zajlik. Az oktatási intézmények kollégiumai az intézmény igazgatójának döntése szerint működnek. Felnőttképzésben az oktatást digitálisan vagy elektronikusan, távoktatás keretében kell megszervezni. Vizsga nem szervezhető, a rendelet hatálybalépésekor már megkezdett, folyamatban lévő, vagy újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

A közigazgatásban foglalkoztatottaknak otthoni munkavégzést írtak elő. A rendelet szerint emellett irodai munkavégzés is elrendelhető, amennyiben a munkavállaló a koronavírus-járvány elleni védekezésben vesz részt, valamint, ha az elvégzendő munka jellege a dolgozó lakó-, illetve tartózkodási helyén történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

A konditermek - ahogyan eddig is - zárva tartanak, az igazolt sportolók edzései és mérkőzései zárt kapuk mögött lehetségesek. A hobbi-csapatsportok továbbra is tiltottak, azonban a szabadtéri sporttevékenység megengedett olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság. Egyéni sporttevékenység közben nem kell maszkot viselni. A külterületen, valamint a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők a rendelet hatálybalépésekor érvényes szabályok szerint látogathatók.

A személyi határforgalomnál szintén szigorítás várható, azonban a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A maszkhasználat szabadtéren is kötelező, beleértve a települések belterületén az utcákat és a közterületeket. Ez azt is jelenti, hogy megszűnik az önkormányzatok szabad döntési joga. A maszknak az orrot és a szájat folyamatosan el kell fednie. Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberektől – a közös háztartásban élők kivételével – lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani. A maszkviselési kötelezettség alól kivételt képeznek a hat évnél fiatalabb gyerekek, valamint az értelmi, pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személyek. Az este 20:00 óra és reggel 05:00 óra közötti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

A rendelet május 23-ig hatályos, de az abban foglalt intézkedések alkalmazási határideje - amennyiben a járványhelyzet nem indokolja a hosszabbítást - március 22. A kormány ezt követően, a március 17-i ülésén dönthet az újranyitás szakaszairól.

A Honvédelmi Minisztériumban a következő szabályok érvényesek a korlátozás ideje alatt:

A beléptetési szabályok március 8-ától nem változnak. Megmarad a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet mérés. Hőemelkedés, illetve láz esetén tilos belépni az objektumba. Az érintett személyt el kell különíteni a kijelölt izolációs helységbe, ezt követően a rendész szolgálat az objektum orvosát értesíti az esetről.

Az értekezletek során kerülni kell az érintkezéses üdvözléseket, valamint a VTC-t továbbra is előnyben kell részesíteni. Az állomány a személyes részvétellel megvalósuló rendezvényeken külön kézfertőtlenítést követően vehet részt, ahol minden irányból be kell tartani a két méter távolságot. A kötelezően viselt maszk csak a felszólalás idejére vehető le.

A szolgáltatások szünetelnek. Tilos futárszolgálatot fogadni, a sportkombinát és a könyvtár továbbra is zárva marad.

Az épületen belül a másfél méter távolságot lehetőség szerint be kell tartani. Kötelező a szabályoknak megfelelően maszkot hordani. Az irodákban és közösségi helyiségekben továbbra is el van rendelve a fokozott takarítás és fertőtlenítés. Megmarad a szolgálatokba lépők soron kívüli ellenőrzése is.

Az étkezdében bevezetett eljárás változatlan: az étkező bal oldali ajtaja bejáratként, a jobb oldali ajtaja ellenőrzött kijáratként működik. Az asztalok között megtartják a távolságot, a turnusidők fenntartása pedig - a tömeges várakozás elkerülése miatt - továbbra is érvényesek. Az ételek helyben fogyasztására nincs lehetőség az „A” épület 7. emeletén lévő büfében.

Fontos a higiénés rendszabályok betartása, különösen a naponta többszöri kézmosás, a rendszeres szellőztetés és a szoros érintkezés kerülése.

A liftek használata továbbra is korlátozott. A páternoszterben egyidejűleg maximum egy-, az épület keleti oldalán levő személyfelvonóban pedig, maximum három-, míg a többi lift esetében egyidejűleg maximum két fő tartózkodhat egyszerre.

A koronavírus tüneteinek észlelése esetén – akár otthon, akár a munkahelyen – továbbra is szigorúan be kell tartani a hatályban lévő előírásokat. Kötelező a háziorvos és a közvetlen munkahelyi vezető tájékoztatása, az eset jelentése, valamint az izoláció és a fertőtlenítés is.

Továbbra is lépjünk fel közösen biztonságunk érdekében!

Regisztrálj és oltasd be magad, ennyivel tartozunk egymásnak!