Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a stratégiai fontosságú vállalatokkal

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. március 8. 7:00

A koronavírus-járvány elleni védekezést támogatva március 8-tól a Honvédelmi Minisztérium fogja segíteni az ország működése szempontjából stratégiai fontosságú vállalatokat. A cégeket kiértesítő okmányokat Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere látta el kézjegyével március 7-én, vasárnap, Budapesten.

20210307_HM (1)

A honvédelmi tárca vezetője a dokumentumok aláírását követően személyesen is meggyőződött a kapcsolattartói feladatok ellátására újonnan létrehozott HM Honvédelmi Operatív Törzs Válságkezelő Csoportjának felkészültségéről. Ez a csoport biztosítja az információáramlást a kijelölt, több mint nyolcvan vállalattal - többek között élelmiszeripari és gyógyszergyártó cégekkel -, amelyek folyamatos működése elengedhetetlen fontosságú Magyarország számára.

Az intézkedések kapcsán Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára adott bővebb tájékoztatást. Mint felidézte, a COVID-19 vírus magyarországi megjelenése óta mind a tárca, mind a Magyar Honvédség számos feladatkörben részt vett a védekezésben. Hozzátette, hogy idén februárban hazánk kormánya – az Országgyűlés engedélyével - további három hónapra meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Szabó István elmondta, hogy a különleges jogrend keretein belül, a kormány különböző védelmi intézkedéseket hozott a vírus elleni küzdelem érdekében, amelyek többsége március 8-i kezdéssel a már meglévő intézkedéseken szigorított. Mint fogalmazott: eddig is tiszta és világos volt a Magyar Honvédség feladatrendszere. A március 8-tól bevezetett intézkedések viszont részben módosítanak ezen, részben pedig új elemeket is hozzáadnak, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium már kidolgozott, a katonák pedig a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetése alatt - mint ahogy eddig is tették - elkötelezetten végre fogják hajtani.

20210307_HM (4)

„Rendkívül összetett feladatrendszerről beszélünk. Az Operatív Törzstől kapott feladatokat a tárca részekre bontva, elosztva adja át a Magyar Honvédségnek, amely megszervezi és végrehajtja azokat” – foglalta össze. Szabó István megemlítette, hogy a határvédelemben már eddig is kiemelt feladatokat látnak el a katonák, hiszen - a déli határőrizet mellett - az ország hét megyéjében, északon és nyugaton, határzárásban is részt vesznek. Mindezek mellett továbbra is aktív a korridor-feladat, amely a tranzitútvonalak ellenőrzését szolgálja. A katonák jelen vannak abban a fokozott járőrtevékenységben is, amely - többek között - az éjszakai kijárási tilalom betartását is hivatott ellenőrizni. Több diplomáciai és kormányzati intézmény őrzés-védelmét a Magyar Honvédség látja el. E példákon túlmenően Szabó István kiemelte: a védekezés jelenlegi szakaszában a vakcináció a fő feladat. „Katonáink jelen vannak a kórházakban, ahol az oltópontokon az oltási feladat lebonyolítását is segítik, támogatják. Rendkívül komplex az a feladatrendszer, amelyben a honvédség most működik. A március nyolcadikától életbe lépő szigorító intézkedések okán az óvodákban és iskolákban megszűnik az oktatás, amely lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség számára, hogy - az Operatív Törzs igényei szerint - ismételten fertőtlenítéseket hajthasson végre ezekben az intézményekben” - hangsúlyozta.

20210307_HM (14)

A honvédelmi államtitkár - a kormány által ugyancsak e hétvégén elrendelt – feladatnak nevezte, hogy a katonák fokozottan bekapcsolódjanak az oltási munkacsoportok munkájába, segítve tevékenységüket. „Abban gondolkodunk, hogy - szorosan együttműködve az Országos Oltási Munkacsoporttal - a kórházi oltópontokra fogunk állományt biztosítani a betegirányítási és szervezési feladatok segítésére. Erre a feladatra már hétfőn a Honvédkórházba érkezik egy huszonöt fős másodéves honvéd tisztjelölt-kontingens, amelynek tagjai - az említett feladatokon túl - a kórház oltópontjainak tevékenységét is támogatni fogják” - fogalmazott Szabó István, hozzátéve, hogy természetesen a katonai állomány egészsége is rendkívül fontos, éppen ezért a honvéd tisztjelöltek is a védőoltás felvételével kezdik meg szolgálatukat.

A vírus első hullámának idején több létfontosságú vállalat munkáját is Honvédelmi Irányító Törzsek segítették. Ez a feladatkör tavaly júniusban véget ért. A harmadik hullám megérkeztével hasonló, mégis más feladatkörben segítik katonáink a stratégiai fontosságú vállalatok működését. Annak érdekében, hogy a hatékony kommunikációt és együttműködést biztosítsa ezen szervezetekkel, Magyarország Kormánya kapcsolattartó intézményt hívott életre, amely rendszert a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen fog működtetni. „A stratégiai vállalatokhoz katonai kapcsolattartók érkeznek, ezzel is biztosítva a folyamatos információáramlást és az együttműködést a cégek és az Operatív Törzs között. E feladat közel nyolcvan vállalatot érint, amelyekkel a kapcsolatot a Honvédelmi Operatív Törzs Válságkezelő Csoportja tartja majd” – jelentette be a honvédelmi államtitkár. Szabó István aláhúzta: a tavalyi hasonló feladatnak köszönhetően rengeteg tapasztalattal bírnak a katonák, amelyet most is fel fognak használni. E szolgálat március 22-ig szól, de természetesen szükség esetén meghosszabbítható.

20210307_HM (7)

A Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára szólt a Magyar Honvédség nemrégiben bemutatott öt oltóbuszáról is, amelyek jelenleg elsősorban a katonák minél gyorsabb beoltását biztosítják – többek között a határon szolgálatot ellátókét is -, de szükség esetén a magyar állampolgárok tömeges oltásában is segítséget nyújthatnak majd.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tagjainak oltása kapcsán Szabó István elmondta, hogy a szükséges mennyiségű vakcina rendelkezésre állása esetén mindössze napok leforgása alatt lefolytatható minden katona és honvédelmi alkalmazott beoltása. Azok, akik rövidesen missziós szolgálatra indulnak, már megkapták oltásukat, csakúgy, mint az egészségügyi feladatokat ellátó katonák is.

Kapcsolódó cikkek