Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A KFOR Kontingens békefenntartói is emlékeztek

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2010. január 14. 11:24

A második világháború és a magyar történelem legsúlyosabb katonai tragédiájára, a Donnál hősi halált halt áldozatokra emlékeztek a KFOR Kontingens békefenntartói. A Villaggio Italia tábor templomában január 12-én délután idézték fel a 67 évvel ezelőtti eseményeket.

Mécsesek lobogtak annak a keresztnek a tövében, melyet a korábbi, pristinai Szent László tábor kápolnájába készítettek a doni katonák emlékére.

A Himnusz közös eléneklését követően Máté Sándor alezredes, protestáns tábori lelkész köszöntötte a jelenlévőket. Nem először fordul elő, hogy az elődök iránti tiszteletadást igazán méltó körülmények között, a templomban tartják. A liturgikus elemeket nélkülöző rendezvényen a szónok felelevenítette az 1943 januárjában történtek előzményeit, a drámai események következményeit. A harcokban a 2. Magyar Hadsereg katasztrofális vereséget szenvedett. Kétszázezer honfitársunkból másfélszázezren haltak meg, sebesültek meg vagy estek fogságba. Szinte minden magyar család gyászolt.

A szolgálati feladatokat ellátókon kívül, a katonák számottevő része jelen volt a jeles tiszteletadáson. Eljöttek a Többnemzeti Harcsoport – Nyugat, az MNBG-W parancsnokságának és a kontingens törzsének tisztjei is. Az elődök előtti főhajtást még bensőségesebbé tette a keddre felállt énekkar, amely a Don-kanyar lövészárkát idézte, a „Nem látlak én téged többé" című dal eléneklésével. Dr. Sasvári Ádám orvos hadnagy verset adott elő, Caesar Frank „Hősi darab" orgonamuzsikáját Máté Sándor mutatta be.
Az emelkedett hangulatú megemlékezés a Szózat közös eléneklésével fejeződött be.

 

Fotó: Fülöp Gábor törzsőrmester