Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzés zaja

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2009. április 24. 17:37

„Csatazaj”. A katonai mindennapok szükségszerű velejárója. Lövések dördülnek, robbanások zaja visszhangzik a szomódi lőtéren. Az  MH 25. Klapka György Lövészdandár alaprendeltetéséből adódó feladatainak mellékterméke. Hangos, de az általános katonai, valamint a külföldi missziókra való felkészítések elképzelhetetlenek lőgyakorlatok nélkül.

Gondoljunk bele: vajon melyik nemzet engedné katonáit műveleti területre úgy, hogy lőkészségük vagy katonai taktikai képességeik minimálisak, gyakorlatlanok azon eszközök alkalmazásában, amelyek az élet vagy halál közötti különbséget jelentik?
Ugye, hogy egyik sem?

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterének működése is több kifogásolnivalót okozott a környező települések lakossága körében, ezért Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka közös megbeszélést kezdeményezett az érintett települések polgármestereivel. A megbeszélésen elhangzott, hogy az állampolgárok zavarásának minimalizálása érdekében az alakulat már az eddigiekben is több, a lőtér használatát korlátozó rendszabályt vezetett be.

Nincs lövészet péntek déltől hétfő délelőtt kilenc óra között, ezenkívül a minimálisra csökkentett éjszakai lövészetek is legkésőbb 22 órakor véget érnek. A közeljövőben az alakulat – további vizsgálatok keretében – hangnyomás méréseket is tervez a lőtér környéki településeken.
Huszti tábornok kérte az önkormányzati képviselőket, hogy a laktanya és a környező települések hagyományosan jó párbeszéde és együttműködése tovább folytatódjon, e mindkét fél számára kiemelten fontos probléma megoldása érdekében.
Hiszen fontos, hogy az alakulat katonái továbbra is a tőlük megszokott kiváló képzettséggel rendelkezzenek, de nem kevésbé fontos a környező települések lakóinak nyugalma sem.

1595886345
 

1595886346
 

Fotó: Demény Andrea