Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Klapka-légió – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. december 11. 9:31

1849 őszére megszűnt létezni az alig egy évvel korábban alakult önálló honvédsereg, emléke, hagyománya ugyanakkor tovább élt minden egykori katonájában. Sőt, a szabadságharc leverése után külföldre menekült magyarok közel két évtizedig táplálták a reményt, hogy egyszer ismét fegyvert foghatnak hazájukért. E folyamat záróepizódja volt a Klapka-légió története.

MH_december_borító

Míg a korábbi kormányzó, Kossuth Lajos, valamint Teleki László és Pulszky Ferenc az emigráció politikai szálát vitték, a katonai vonal legfőbb vezetőjévé Klapka György, Komárom egykori védője emelkedett. Legfontosabb céljuknak a szabadságharc újrakezdését és Magyarország függetlenségének kivívását tekintették. Tevékenységük, valamint az 1850-es, 1860-as évek hazai szabadságmozgalmai, titkos szervezkedései a kiegyezéshez vezető út fontos állomásai voltak. Az 1849 után külföldre menekült politikusok és katonák az abszolutizmus időszakában mindvégig valódi fenyegetést jelentettek Ferenc József hatalmára, hiszen életben tartották a reményt a magyar függetlenség kivívására. Klapka György változó intenzitással, de végig az emigráció tevékeny tagja maradt. Megélhetési gondjai nem voltak, az 1850-es években írt könyveinek bevételeiből, valamint svájci állampolgárként, állami tisztségeket vállalva tartotta fenn magát, illetve bekapcsolódott az üzleti életbe is. Jó kommunikációs képességével, alkalmazkodó természetével, diplomáciai érzékével széles nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki, mellyel hasznos szolgálatot tett a magyar emigrációnak.

Nagyhatalmi támogatás kell

Az 1849–1866 közötti évek függetlenségi törekvései több szakaszra bonthatók. Az első időszak, a törökországi száműzetés, majd Kossuth angliai és amerikai látogatása az útkeresés kora volt az emigráció számára. Az ekkor mondott beszédeivel az egykori kormányzó igyekezett megnyerni a nyugati közvélemény támogatását a magyar ügy sikerre viteléhez. Rendkívüli szónoki tehetsége, népszerűsége azonban csak azt tette lehetővé, hogy hazánk függetlenségének témakörét néhány hónapra a nemzetközi érdeklődés középpontjába helyezze.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én megjelenő számában!