Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ködbe veszett csata

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. július 16. 16:07

Nándorfehérvár, a határvidéket óvó végvárrendszer e fontos bástyája több nagy összecsapás helyszíne volt a törökökkel vívott évszázados küzdelem során. Hunyadi János 1456-os diadala nem szorul különösebb méltatásra, az viszont talán kevésbé köztudott, hogy 261 esztendővel később, 1717. augusztus 16-án, az osztrák–török háború (1716–1718) keretében, hasonló jelentőségű csatát vívtak az erődítmény falainál a Habsburg és az Oszmán Birodalom erői.

MH_2023_07_borító

A nagy északi háborúban (1700–1721) elért sikereken felbátorodva az Oszmán Birodalom 1714-ben úgy döntött, hogy a Velencei Köztársaságtól visszahódítja a karlócai békével (1699) elvesztett, görögök lakta Moreát (mai nevén Peloponnészoszi-félsziget). Mindez kapóra jött az oszmán kézen lévő magyar területekre áhítozó VI. Károly Habsburg császárnak, aki a balkáni terjeszkedés reményében nemsokára hadba lépett Velence oldalán. A szultán így váratlanul egy erős ellenféllel került szembe.

Ostromlott ostromlók

Az osztrákok már 1716-ban több jelentős győzelmet (Pétervárad, Temesvár) arattak. A szultán ezért béketárgyalásokat kezdeményezett, ám kérését a császár elutasította és a hadműveletek folytatására adott parancsot. Ennek nyomán 1717-ben a korszak egyik legtehetségesebb hadvezére, a francia származású Savoyai Jenő tábornok 100 ezer fővel, továbbá közel 250 ágyúval és mozsárral a Balkán szempontjából kulcsfontosságú, 32 ezer katonával védett Nándorfehérvár (Belgrád) ellen indult, amely körül ostromgyűrűt, majd egy külső védelmi gyűrűt épített ki – az utóbbira azért volt szükség, mert Hadzsi Halil nagyvezír irányításával egy hetvenezres felmentő sereg tartott az erődítményhez.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelent számában!