Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ne nyúljunk hozzá!

Szöveg: honvedelem.hu / MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred | Fotó: Török László zászlós |  2023. július 17. 8:08

Mi a legbiztonságosabb eljárás akkor, ha strandolás, fürdőzés közben bukkan valaki feltételezett robbanóeszközre?

tuzszer1

Mint arról a hétvégén beszámoltunk, a rendőrség kiürítette az Üdülő utcai kempinget Gárdonyban egy második világháborús robbanóeszköz miatt, amelyet egy fürdőző vitt ki a Velencei-tóból a partra! A helyszínre érkezett tűzszerészek eljárásáról már olvashattak honlapunkon – érdekesség, hogy ez egy olyan robbanótest volt, amit eredetileg német, 10,5 cm-es tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává anno a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével.

tuzszer2

De a legfontosabb kérdés: vajon helyesen cselekedett-e az illető, amikor a gyanús tárgyat kivitte a partra?

Sajnos nem és mivel nyáron előfordulhatnak hasonló esetek, mindenki fogadja meg a tűzszerészek alábbi tanácsait:

Ha fürdés közben furcsa tárgyra bukkantunk és valamilyen oknál fogva már esetleg kiemeltük a feltételezett eszközt, óvatosan eresszük vissza az iszapba, az eredeti pozíciójába!

Próbáljuk megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal, vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal – ha ez lehetséges! Amennyiben a jelölésre a vízmélység miatt nincs lehetőség, akkor keressük meg szemmel a legközelebbi, partra vezető utat.

Menjünk ki a partra és közben számoljuk a lépéseinket.

Értesítsük a rendőrséget és mondjuk el nekik azt is, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkantunk a feltételezett robbanótestre.

A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatásunk alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt, vagy lőszert.

Címkéktűzszerész