Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kórházban is helytállnak az ezred katonái

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dr. Schmidt Gergely hadnagy, a szerző felvételei |  2020. november 26. 11:14

Több területen is segítik a Magyar Honvédség – így a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred - katonái a koronavírus-járvány alatt az ország működőképességének fenntartását.

Az egészségügyben a katonai jelenléttel a területen dolgozók leterheltségének csökkentését kívánják elérni, hiszen léteznek olyan feladatok, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elláthatók.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakrendelőjének előcsarnokában - ahol napi szinten két-háromezer ember is megfordul - a székesfehárvári ezred 44 katonája teljesít szolgálatot - közülük Bánfi Dóra főtörzsőrmester, Bognár Nikolett zászlós és Csiszár Gergely szakaszvezető is ott dolgozik lassan két hete. Elmondásuk szerint örülnek a dolgozók, hogy ott vannak és segítenek, legyen szó lázmérésről, vagy útbaigazításról.

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A kórházi munka megkezdése előtt az alakulat katonái egynapos elméleti és gyakorlati felkészítést kaptak. „Gyakoroltuk, hogyan kell helyesen felvenni a védőöltözetet, és a szakszerű kézfertőtlenítés lépéseit is” – mondta Bognár Nikolett zászlós, kiemelve: társaival büszkék arra, hogy az egészségügy munkáját segíthetik.

Csiszár Gergely szakaszvezető szerint a különbség a laktanya és a kórház között az, hogy utóbbi helyszínen némileg szabadabban mozoghatnak. Mint mondta, a kórházi személyzettel nagyon jó viszonyt ápolnak, segítségükkel valamennyi osztály rendeltetésével megismerkedhettek. ,,Jó tapasztalat volt a közvetlenség, de a betegek is nagyon segítőkészek” – tette hozzá, Mint fogalmazott: jó érzéssel tölti el mindhármukat, hogy az idősebb korosztály sokszor megköszöni a munkájukat.

Elöljárói látogatás a megyei kórházban

Az egészségügyben szolgálatot teljesítő katonáknál tett elöljárói látogatást december 4-én, pénteken a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház osztályain Czigler Zalán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke, valamint Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa.