Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Közel-Kelet számára fejlesztik a Eurofighter Typhoon-t?

Szöveg: JETfly |  2011. február 28. 9:23

A Eurofighter konzorcium olyan irányelvek alapján tervezi továbbfejleszteni a Typhoon-t, amelyek reményeik szerint eladhatóvá teszik a típust a Közel-Keleten, és amelyekkel megnövelik a gép képességeit. „Az elkövetkezendő 8-10 évben a Typhoon képességeinek lépésenkénti kibővítése lesz napirenden, azzal a céllal, hogy növelhessük a gép exportképességét” mondta Rob Wells, a Eurofighter exportmenedzsere.

A cég az IDEX 2011 fegyverzettechnikai kiállításon ismertette terveit, amely többek között tartalmazza az illeszkedő póttartályok alkalmazását is. Ezen felül a jövőbeli megrendelők 2014-től kérhetik a gépekhez az MBDA Meteor látótávolságon túli légiharcrakétákat, illetve 2015-től AESA radarokkal is felszerelhetőek lesznek a Typhoon-ok.

Új levegő-föld fegyverek keretei között például hajók elleni rakétákat és hosszú siklópályával rendelkező bombákat terveznek rendszeresíteni a gépekhez, illetve az Eurojet EJ200 hajtóművek tolóerő vektorálása is lehetséges lesz. Wells elmondása szerint a program jelenlegi Tranche-3 gépeinél is lehetőség van az illeszkedő póttartályok integrálására, és a konzorcium nyitott a helyi iparral történő együttműködésre. A továbbfejlesztett típussal Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Bahrein vezetőit szeretnék meggyőzni.

1595914826