Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A valóságot minél jobban megközelíteni

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. február 28. 8:21

A katonák kiképzésének lényege, hogy a végrehajtók a valóságot a lehető legjobban megközelítő, elképzelt szituációkban tegyenek szert készség szinten alkalmazható tudásra. Ehhez biztosít költséghatékony megoldást a MARS szimulációs rendszer, amelynek segítségével hajtottak végre kiképzést az elmúlt héten Kaposváron.

A MH 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred szállító zászlóaljának alaprendeltetésből fakadó feladata hogy, a Magyar Honvédség érdekében különböző típusú szállításokat hajtson végre. Annak érdekében, hogy a zászlóalj állománya felkészüljön a szállítások minősített helyzetben történő végrehajtására, február utolsó hetében háromnapos szimulációs gyakorlatot hajtottak végre.

A várpalotai székhelyű MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs gyakorló központjának segítségével, a MARS rendszert felhasználva, egy elképzelt, modellezett helyzetben – amelynek lényege, hogy terroristák tevékenykednek azon a területen, ahol a szállítások zajlanak – kellett az állománynak számot adnia tudásáról.

Elsőként a szimulációs térben fel kellett építeni a zászlóalj struktúráját a szakembereknek. Ezt követően vette kezdetét a rajparancsnoki végrehajtó állomány és az irányító szerv, a zászlóaljtörzs közös munkája.
A törzs által szabott személy- és áruszállítást kellett a végrehajtóknak úgy teljesíteniük, hogy közben a szimulációs gyakorló központ állománya a várpalotai központból irányítva az ellenerőt, akadályokat gördített eléjük. A gyakorlás során a parancsnokoknak szembe kellett nézniük műszaki meghibásodással, a végrehajtók előre nem várt megbetegedésével, rajtaütésekkel.
A végrehajtás folyamán a törzs és a gépjárműoszlopok rádión tartották a kapcsolatot, így kértek légi támogatást a túlerő leküzdéséhez, vagy éppen légi mentést a súlyos sérültekhez.

Mindeközben a program automatikusan figyelte és módosította azokat a változókat, amelyek a valóságban is megnehezítik a feladat végrehajtását. Ilyen lehet a gépjárművezetők fáradtsága, az útviszonyok megváltozása, a technikai meghibásodások, az üzemanyagszint, vagy az időjárási körülmények.

A Kovács Péter főhadnagy vezette gyakorlat célja az volt, hogy mind az irányító, mind pedig a végrehajtó állomány döntési mechanizmusait fejlessze, felkészítse a katonákat a nem várt helyzetek gyors, szakszerű kezelésére. Természetesen a feladat nem fejeződött be, hátra van még a kiértékelés, amikor mind az parancsnokok, mind pedig a beosztottak közösen áttekintik a gyakorlat során hozott döntéseket, értékelik és elemzik azok hatékonyságát.

Fotó: A szerző felvételei