Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „különleges” donorrá válás

Szöveg: MHP Különleges Műveleti Szemlélőség | Fotó: a szemlélőség felvételei |  2020. december 2. 9:43

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Különleges Műveleti Szemlélőségről néhányan – akik már túlestek a COVID-19 járványon - úgy gondolták, hozzájárulnak a vírus elleni harchoz azzal, hogy vérplazmát adnak, elősegítve ezzel a vírus elleni antitest készítmény előállítását.

MHP Különleges Műveleti Szemlélőség_donor (5)

A katonák felkeresték a szolnoki Plazma Centert, hogy a donorrá váláshoz szükséges orvosi szűrésen részt vegyenek, mivel az orvosi vizsgálat eredményétől függ, hogy valaki donor lehet-e vagy sem. Az eredményre megközelítőleg egy hetet kell várni, de a „különleges” donor jelöltek bíznak benne, hogy minden rendben lesz és végre donorok lehetnek.

Plazmaadóként hozzájárulhatunk mások életének megmentéséhez, életminőségének javításához. A vérplazma olyan gyógyszerek alapját képezi, amelyek szintetikus úton nem állíthatók elő, de számos súlyos beteg számára azonban életmentő gyógyírt jelentenek. Az immunvédekezési zavarban, vérzékenységben és májbetegségben szenvedő embertársaink, szervátültetésen átesett és égési sérült betegek számára elengedhetetlen gyógyszerek csakis emberi vérplazmából állíthatók elő.