Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A laktanyában csengettek be

Ösküi diákok Veszprémben

Szöveg: Szedmák Péter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 3. 17:17

A Tasner Antal Általános Iskola diákjai és kísérő tanárai pályaorientációs nap keretében tettek látogatást június 2-án, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) veszprémi objektumában.

IMG_7098

Az alakulatlátogatás helyszínéül a Kossuth laktanya szolgált, ahol egy általános tájékoztató után a központ katonái hét különböző tematikájú foglalkozás keretében igyekeztek minél élményszerűbben bemutatni a katonai lét szépségeit a nebulóknak. A mindig nagy népszerűségnek örvendő paintball lövészeten mindenki megmutathatta milyen jó céllövő is valójában. A vegyivédelmi foglalkozáson megtudhatták, hogyan kell fel-; illetve levenni a különböző vegyivédelmi felszereléseket – ami nem is bizonyult olyan egyszerű feladatnak. Az egészségügyi ismeretek, harctéri mentés, sebesült ellátás témakörében többek között az újjáélesztés szakszerű lépéseit ismerhették meg egy Ambu baba segítségével.

IMG_7151

A honvédeknél elvárás a jó fizikai állapot megőrzése és fejlesztése, ezért egy játékos tájékozódási futás keretében a gyerekek is átmozgathatták magukat. Köztudott az is, hogy a katona egyik fő ismérve a fegyelmezettség, ezért az alaki foglalkozás sem maradhatott ki az elsajátítandó ismeretekből, ahol a jobbra és balra át sok mókás pillanatot szült a gyerekek között.

Mintegy levezetésképpen, az utolsó két foglalkozási hely egyikén a központ jelenével ismerkedhettek meg a gyerekek, alakulatbemutató előadás és kisfilm segítségével; míg a központ múltjából a laktanyában található csapattörténeti múzeum segítségével kaptak ízelítőt.

Bardon Tamás ezredes, a központ parancsnoka hangsúlyozta: örömmel teszünk eleget az ehhez hasonló látogatási igényeknek, fontosnak tartjuk a fiatalok érdeklődésének felkeltését a katonai pálya iránt.