Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetiszín szalag a tiszta sírokon

175 év – 1750 hadisír

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy, Krizbai Diána hadnagy | Fotó: MH KIKNYP |  2023. június 3. 14:07

Hősi sírok ezreit tették rendbe az elmúlt időszakban a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozói, hogy mindenki méltó körülmények között róhassa le tiszteletét az elesett katonák előtt a Magyar Hősök Emlékünnepén. A 175 éves Magyar Honvédség ünnepéhez kapcsolódóan újabb kezdeményezések születtek: a legeredményesebben a nyíregyházi toborzóiroda katonái teljesítettek, ők 1750 hadisírt szépítettek meg az ünnepre és az utána következő időszakra.

IMG_20230525_105917

Az Országgyűlés által 2001. június 19-én elfogadott, a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló LXIII. számú törvény értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján - az idén május 28-án - emlékeznek „az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért. Így május második felében az országos illetékességű MH KIKNYP minden központjában és irodájában kiemelt feladat az emlékművek és az elesett hős katonák sírjainak rendbetétele. A hadisírgondozók tartalékos katonák és több helyen az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő középiskolásokkal együtt órákon, napokon át tisztították a sírköveket, emlékhelyeket és azok környezetét.

A munka végeztével nemzeti színű szalaggal kötötték át a sírokat, illetve koszorút helyeztek el, mécsest gyújtottak és főhajtással rótták le tiszteletüket azok előtt az ismert és névtelen hősök előtt, akik Szent István király óta életüket áldozták a hazáért. A 175 éves Magyar Honvédség előtt tisztelegve minden megyében a 175 hadisír megszépítése volt a minimum kitűzött cél, de több vármegyében ennek sokszorosát sikerült teljesíteni. A legkomolyabb vállalást a nyíregyházi toborzó iroda tette: 1750 hadisírt tettek rendbe a Magyar Hősök Emlékünnepére.

2023-05-23_14-53-34-277

Kertész József őrnagy, a toborzó iroda vezetője azt hangsúlyozta: a mai kor katonáinak feladata, hogy az elődök emlékét megőrizze és felhívja erre minden állampolgár figyelmét. Hőseink végső soron ugyanolyan emberek voltak, mint mi: szerettek, és őket is szerették, hazavágytak, és őket is várták haza – tette hozzá az irodavezető.