Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legbiztosabb védelem a járvány ellen

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 15. 19:23

Folyamatos az oltásra regisztráltak ellátása a Magyar Honvédség speciális oltóbuszain. A koronavírus-járvány elleni védekezést segítő mobil oltóállomások a hét elején öt településen teljesítettek szolgálatot. Hétfőn Nyársapáton, Vésztőn és Battonyán, kedden, június 15-én pedig Sarkadon és Mezőberényben fogadták a COVID-19 elleni vakcina felvételére jelentkezőket.

oltóbusz_06.15 (3)

„A járványügyi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően sikerült leküzdeni a járvány harmadik hullámát, ami viszont sokakban hamis biztonságérzetet kelthet. A vírus »nem tűnt el«, valódi biztonságot az átoltottság jelent” – figyelmeztetett dr. Góg István, a Békés megyei Mezőberénybe települt oltóbusz parancsnoka. Az MH Egészségügyi Központban érsebészként dolgozó orvos maximálisan egyetért ugyanis azon virológusok véleményével, akik szerint ősszel, esetleg télen - a légúti fertőzések szezonális időszakában - újra belobbanhat a járvány. Ezért is tartja fontosnak, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével.

oltóbusz_06.15 (2)

Előzetesen keddre 213 helyi és környékbeli lakos jelentkezett be a mezőberényi mobil oltópontra, de dr. Góg és munkatársai a regisztráció nélkül érkezőket is szívesen fogadták. Voltak, akik barátaiktól, ismerőseiktől szereztek tudomást az oltóbusz érkezéséről, mások pedig csak meglátták a honvédség jellegzetes CURRUS ARIES típusú buszát és az oltásra várakozókat. Néhányan viszont még egy hosszabb autóutat is vállaltak azért, hogy az egydózisú Janssen vakcinát vehessék fel.

Reggel nyolc órakor más sokan várakoztak az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ bejáratához települt mobil oltópontnál. A regisztrációt, az adategyeztetést és a vérnyomásmérést követően pedig valamennyi jelentkező a legapróbb részletekre kiterjedő tájékoztatás kapott az oltással járó esetleges mellékhatásokról és kockázatokról.

oltóbusz_06.15 (1)

Siklósi István polgármester véleménye szerint a honvédség speciális buszain dolgozók jelentős mértékben hozzájárulnak a lakosság átoltottságának a növeléséhez. Azoknak is felkínálják ugyanis a védettséget, akiknek talán túlzottan bonyolultnak tűnt a hagyományos regisztráció, esetleg nem akartak heteket várakozni, hogy fogadni tudja őket a háziorvosuk. Az ideális helyszínt is viszonylag gyorsan sikerült megtalálni: a kulturális központban kellő számban találhatók szociális helyiségek, könnyen kialakíthatók voltak a regisztrációs-, a várakozó- és pihenőhelyek, valamint a távolságtartás szabályai is tarthatóak. Látva az oltásra jelentkezők nagy számát, a város polgármestere azt is elárulta, hogy hetekkel ezelőtt, egy másik típusú vakcina első adagját már felvette. Akkor még ugyanis nem is sejtette, hogy Mezőberénybe érkezik a Magyar Honvédség oltóbusza. Amennyiben tudott volna róla, biztosan megvárja a katonákat.

oltóbusz_06.15 (4)

Az oltás lehetőségének időpontjáról, helyszínéről, a felvehető vakcina típusáról az önkormányzat a saját honlapján és különböző internetes oldalakon tájékoztatta a lakosságot. Vetési János is az egyik közösségi oldalról értesült a lehetőségről. Családja, barátai egészségének védelme érdekében már régóta fontolgatta az oltás felvételét, de eddig nem tudott rá időt szakítani. Pedig bármelyik vakcinát elfogadta volna, mert véleménye szerint egyetlen fegyver van a vírus ellen: az oltás. Most viszont helybe jöttek a katonák - ezt a lehetőséget nem akarta kihagyni.

Móricz Mariann szintén az internetről szerzett tudomást az oltóbusz érkezéséről, aminek aztán nagyon meg is örült. Délelőtt szabaddá tudta tenni magát, ráadásul pont a Janssen vakcinát kapta, amit szeretett volna felvenni. Azt is elárulta, hogy miért ragaszkodott ennyire az egydózisú oltóanyaghoz: Németországban élő nővérének a közelmúltban babája született, pici keresztlányát pedig szeretné minél gyorsabban meglátogatni.

oltóbusz_06.15 (5)