Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyílt a második tatabányai toborzópont

Szöveg: Szűcs László | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 15. 19:15

Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatalban nyitott toborzópontot az MH 25. Klapka György Lövészdandár, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 7. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Komárom-Esztergom megyei Kirendeltsége június 15-én, kedden. A megyeszékhelyen megnyílt - immár második - toborzóponttól azt várják, hogy jelentősen növekszik a tatai alakulathoz jelentkező szerződéses katonák száma.

20210615-tb-toborzopont (1)

A rendezvényen dr. Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: a hivatal olyan épületben dolgozik, amely integrált feladatokat lát el: az alapfeladatok mellett van itt egyebek mellett banki, postai szolgáltatás is. Mivel a hivatal jelentős ügyfélforgalommal rendelkezik, ezért itt nyílt most meg az új toborzópont. „Azt gondolom, hogy kiváló ötlet volt, hogy egy olyan helyre kerüljön a toborzási tevékenység, ahol sokan megfordulnak” – mondta a kormánymegbízott. Hozzátette: az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, hogy a szorosan vett katonai alapfeladatok mellett a katonákra az egészségügy szervezése során is lehetett számítani, amit a védelmi bizottság elnökeként külön szeretne megköszönni. A most megnyílt toborzóponttól pedig az várja, hogy jelentősen növekszik majd a tatai alakulathoz jelentkező szerződéses katonák száma.

20210615-tb-toborzopont (2)

Durgó Tamás alezredes, az MH KIKNYP Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának vezetője hangsúlyozta: a parancsnokság országosan felelős a katonai toborzásért. Tavaly közel ötezren kötöttek szerződést a Magyar Honvédséggel valamilyen jogviszonyra, ebből több mint kétezren szerződéses katonai szolgálatot vállaltak, közülük mintegy négyszázan Tatán. „Ez magas számnak mondható, de az új haditechnikai eszközök rendszeresítésével egyre nagyobb a létszámigény. Ezt próbáljuk biztosítani” – mondta az alezredes, hozzátéve, hogy a katonai közigazgatás és a toborzás rendszere minden megyeszékhelyen jelen van, ahol a katonai szolgálat valamennyi szolgálati formájára lehet jelentkezni. Ahol a megye infrastruktúrája lehetővé teszi, ott a megyeszékhelyeken kívülre is elviszik a toborzást, erre példa az elmúlt években kialakított hat egyetemi toborzópont. Tatabánya pedig az első olyan hely, ahol kormányhivatalban nyílt toborzópont.

20210615-tb-toborzopont (3)

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka kiemelte: lassan vége van a pandémiának és az élet visszatér a normál kerékvágásba, így az alakulat is az alaprendeltetésből adódó feladataira koncentrál a jövőben, vagyis a műveleti feladatokat felváltják a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program feladatai. „Több mint egy éve tart már a dandárnál a haderőfejlesztési program, hiszen a Magyar Honvédség ezzel az alakulattal kezdte a fejlesztést” – fogalmazott. Aláhúzta: 2019 decemberében megérkeztek a dandárhoz az új kézifegyverek, 2020 nyarán a Leopard 2A4HU harckocsik, idén februárban a Gidrán páncélozott, többcélú, támogató harcjárművek, jövőre pedig az önjáró tüzérségi löveget várják. „Ehhez viszont olyan fiatal, elkötelezett, szellemileg, testileg és lelkileg is fitt katonákra van szükségünk, akik ezeket az eszközöket tudják használni, üzemeltetni, üzemben tartani és ezekkel tudják biztosítani a magyar emberek védelmét, biztonságát” – fogalmazott Lőrincz dandártáborok. Hozzátette: az elöljárók feladatul szabták számára, hogy a dandár létszámát növelni kell, annak érdekében, hogy rendelkezzenek ezzel a fiatal és elkötelezett állománnyal. A parancsnok kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban elkezdték építeni azt az infrastruktúrát is, ami az új haditechnikai eszközöket és az újonnan érkező katonákat kiszolgálja.

20210615-tb-toborzopont (4)

Kérdésünkre válaszolva Lőrincz Gábor dandártábornok elmondta: idén mintegy 150 fővel szeretnék növelni a dandár létszámát. Elsősorban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett fegyverek alkalmazásához és használatához szeretnének katonákat találni, így főként olyanokat várnak, akik harckocsizók, tüzérek vagy lövészek szeretnének lenni, de a haditechnikai eszközök üzemeltetéséhez szükségük van logisztikusra, illetve híradókra és informatikusokra is.

A tatabányai kormányhivatalban megnyílt toborzópont a hivatal nyitvatartási idejében, az MH KIKNYP és a Klapka-dandár szakembereinek folyamatos jelenlétében várja a Magyar Honvédség mind a hét szolgálati formája iránt érdeklődőket. Természetesen a már megszokott helyen, a Komáromi úton található irodában továbbra is működik toborzópont.